fbpx

The Times: Rusia a inițiat o campanie menită să răspândească frica cu privire la vaccinul anti-COVID dezvoltat de Universitatea Oxford.

O anchetă a publicației The Times arată că Rusia a inițiat o campanie de dezinformare menită să submineze și să răspândească frica cu privire la vaccinul anti-COVID dezvoltat de Universitatea Oxford, relatează platforma Biziday.

În Rusia au fost concepute imagini, meme-uri și clipuri video care descriu vaccinul fabricat în Marea Britanie ca fiind periculos. Acestea sunt distribuite masiv pe rețelele de socializare, iar campania de dezinformare se adresează atât țărilor în care Rusia vrea să își vândă propriul vaccin Sputnik V (cum ar fi India și Brazilia), cât și națiunilor occidentale.

Printre principalele mesaje se numără cele care spun că vaccinul ar putea transforma oamenii în maimuțe, deoarece folosește ca vector un virus al cimpanzeului. Mesajele folosite în campania de dezinformare reflectă declarațiile unor înalți oficiali de la Kremlin, care descriu vaccinul dezvoltat de Oxford ca „vaccin maimuță”, în contrast cu cel dezvoltat de Rusia derivat dintr-un adenovirus uman.

The Times scrie că ampla campanie are potențialul de a afecta nu doar programul gândit de Oxford, ci efortul global de protejare împotriva virusului, încurajând teoriile conspirației și mișcările anti-vaccinare.

„Acest tip de dezinformare este un risc clar pentru sănătatea publică. Îndemn pe toată lumea să folosească surse credibile de informații, să aibă încredere în agențiile de reglementare și să-și amintească beneficiile enorme pe care vaccinurile și medicamentele le aduc în continuare umanității”, a declarat directorul executiv al Astrazeneca.

Publicația precizează că nu este clar dacă strategia de propagandă a fost autorizată direct de Kremlin, dar există dovezi că unii oficiali ruși au fost implicați în organizarea și diseminarea acesteia. Ken McCallum, noul director general al serviciilor secrete MI5, a declarat săptămâna aceasta că serviciul său este implicat în protejarea procesului de cercetare pentru vaccinurilor britanice împotriva atacurilor străine. Marea Britanie chiar a avertizat că laboratoarele Orxoford au fost ținta unor atacuri cibernetice din Rusia.

Un purtător de cuvânt al ambasadei ruse a spus: „Sugestia ca statul rus este implicat în orice tip de propagandă împotriva vaccinului Astrazeneca este în sine un exemplu de dezinformare. Este în mod evident un efort menit să discrediteze acțiunile Rusiei în combaterea pandemiei, inclusiv a bunei cooperări pe care am stabilit-o cu Marea Britanie în acest domeniu”.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.