Textele tipărite sunt înțelese mai bine decât materialele digitale – studiu al Universității din Valencia

foto: Freepik.com

Citirea textelor tipărite îmbunătățește înțelegerea mai mult decât o face citirea materialelor digitale, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii de la Universitatea din Valencia au analizat studii privind înțelegerea lecturii publicate între 2000 și 2022, care au evaluat aproape 470.000 de participanți. Descoperirile lor sugerează că citirea tipărită pe o perioadă lungă de timp ar putea crește abilitățile de înțelegere de șase până la opt ori mai mult decât o face citirea digitală, scrie The Guardian.

„Asocierea dintre frecvența lecturii digitale pentru timpul liber și abilitățile de înțelegere a textului este aproape de zero. Calitatea lingvistică a textelor digitale tinde să fie mai scăzută decât cea găsită în mod tradițional în textele tipărite”, afirmă Ladislao Salmerón, profesor la Universitatea din Valencia, coautor al lucrării.

Textul de pe rețelele sociale, de exemplu, poate fi conversațional și poate fi lipsit de sintaxă și raționament complex.

Salmerón a spus că „modalitatea de citire” pentru textele digitale tinde să fie, de asemenea, mai superficială decât cea pentru materialele tipărite. Cititorul „nu se cufundă complet în narațiune sau nu surprinde pe deplin relațiile complexe dintr-un text informativ”, potrivit lui Salmerón.

Studiul, publicat în Review of Educational Research, mai arată că, deși există o relație negativă între citirea digitală și înțelegerea la nivelul elevilor din clasele primare, relația devine pozitivă pentru elevii de liceu și studenți.

Acest lucru se datorează faptului că copiii mici sunt mai puțin capabili să gestioneze distragerile de la citit. „Știm că capacitatea noastră de a ne regla cogniția evoluează în timpul adolescenței. Copiii mici s-ar putea să nu fie complet echipați pentru a-și autoregla activitatea în timpul lecturii digitale”, a declarat Salmerón pentru The Guardian.

Autorii au mai spus că copiii mici care lecturează frecvent texte digitalizate nu își dezvoltă bine vocabularul.

Cercetătorii nu sunt „împotriva lecturii digitale, doar că, pe baza a ceea ce am descoperit, obiceiurile de a citi texte digitale nu dă roade la fel de mult ca textele tipărite. De aceea, atunci când recomandă activități de lectură, școlile ar trebui să pună mai mult accent pe citirea tipărită decât pe lectura digitală, în special pentru cititorii mai tineri”, a spus Lidia Altamura, doctorand și coautor al lucrării.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.