fbpx

Sute de aplicații folosite în pandemie pentru cursuri online, acuzate că au furat date de la copii- Human Rights Watch

Sute de aplicații utilizate în pandemie de către elevii din întreaga lume colectau în mod fraudulos datele personale ale minorilor, potrivit organizației Human Rights Watch, citată de Euronews România.

Potrivit sursei citate, aplicații dintre cele mai cunoscute, precum Google Classroom, Zoom, Kinderpedia sau Schoology se regăsesc pe lista programelor care colectau date.

Potrivit organizației Human Rights Watch, unele aplicații strângeau în mod fraudulos date despre activitatea din online a utilizatorilor, inclusiv a minorilor, iar ulterior datele ajungeau la companii, care le vindeau publicitarilor.

Potrivit datelor furnizate de către Human Rights Watch, au fost analizate aplicații utilizate de către guverne din întreaga lume, inclusiv de către România.

Concluziile arată că 49 de guverne au promovat aplicații de educație online care colectau datele personale ale elevilor și studenților.

Sursele citate nu menționează dacă, în cazul specific al României, au existat astfel de nereguli.

Un exemplu relevant este cel al aplicației EdPuzzle, promovată de către Ministerul Educației din Marea Britanie și folosită în timpul pandemiei în mai mult de 1000 de școli din insulă. Aplicația colecta date de trafic în online ale utilizatorilor, însă într-un răspuns pentru The Guardian, reprezentanții companiei arată că, deși confirmă activitățile de monitorizare a elevilor, este exclusă varianta în care datele au fost vândute către terțe părți. Totuși, EdPuzzle nu neagă faptul că aceste date puteau fi utilizate de către alte entități.

Potrivit HRW, alarmant este și faptul că unele dintre aceste aplicații erau promovate și plătite de către instituții ale statului, în contextul în care profilarea minorilor este o practică ilegală.

Ce afirmă raportul despre Google Classroom, una dintre cele mai utilizate aplicații pentru școala online din România:

Aplicația este menționată in doua paragrafe, însă raportul nu afirmă că Google a dat datele mai departe pentru afișare de reclame.

Unii profesori au declarat pentru Human Rights Watch că nu au fost informați cum vor proteja confidențialitatea elevilor produsele EdTech sau li s-a spus să explice și să solicite consimțământul copiilor sau al părinților lor. Unui profesor de liceu din Londra, Regatul Unit, i s-a spus de către școală să înceapă să predea în Google Classroom. Dar în ceea ce privește protecția vieții private a elevilor săi, el a spus: „Nu sunt sigur ce a făcut școala. […] Nu știu ca vreun elev să fi semnat vreun fel de acord sau formular de consimțământ.”
Google Classroom, platforma Google de comunicare profesor-elevi, a raportat că în timpul pandemiei aproape că și-a dublat de patru ori utilizatorii, la peste 150 de milioane, față de 40 de milioane în 2019; în mod similar, G Suite for Education, software-ul Google pentru școli, a raportat că și-a dublat utilizatorii la peste 170 de milioane de elevi și educatori. „Am văzut o creștere incredibilă”, a declarat Javier Soltero, vicepreședinte al companiei, într-un interviu pentru Bloomberg. 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.