Sunt medic rezident și săptămâna aceasta aleg unde îmi voi urma cariera. Apel către părinții noștri
26 Noiembrie 2024, 16:12
Sunt medic rezident și săptămâna aceasta aleg unde îmi voi urma cariera
de Anda Dilara Nicole Mețac
Sunt medic rezident și săptămâna aceasta aleg unde îmi voi urma cariera. Acesta e un apel către părinții noștri, cei care au luptat la Revoluție pentru libertatea noastră: veniți alături de noi. Ajutați-ne să rămânem liberi.
Nu am folosit niciodată acest titlu pentru a promova vreo agendă, dar nu mai e timp pentru a sta imparțiali. La fel ca mine, mai sunt o mulțime de colegi. Îmi imaginam să folosesc poza aceasta când voi anunța ce doctor devin, nu când trebuie să apăr democrația.
Îmi doresc să rămân în România, dar nu putem construi un viitor în întuneric.
Știm că sistemul de sănătate v-a dezamăgit – și pe noi ne doare.
Nu avem salarii fabuloase, așa cum se vehiculează. Majoritatea rezidenților câștigă în primul an 3500 de lei. Așa că vă rugăm, nu mai loviți în noi.
Dar nu despre bani e vorba, ci despre respect și valori.
Nu voi vota un candidat care:
• Atacă mamele și femeile, numind cezariana un “păcat”.
• Negă existența virusurilor și bolilor – o insultă pentru profesia mea. E ca și cum oaia ar vota abatorul.
• Pretinde că apără populația, dar propagă ură împotriva celor mai vulnerabili dintre noi.
Votul antisistem nu înseamnă să ne aruncăm înapoi în epoca politicilor comuniste, când femeile erau sacrificate, spitalele erau praf, iar epidemii întregi erau ascunse. În perioada comunistă din România, au existat mai multe politici publice de sănătate care au avut consecințe grave asupra populației.
Trei exemple notabile:
1. Decretul anti-avort din 1966 (Decretul 770):
• Aceasta a fost una dintre cele mai dezastruoase politici, interzicând avorturile pentru femeile sub 45 de ani care nu aveau cel puțin patru copii. Scopul era creșterea populației, dar a dus la mii de avorturi ilegale în condiții insalubre, provocând moartea sau mutilarea multor femei. Mortalitatea maternă a crescut semnificativ, iar copiii nedoriți au fost adesea abandonați în orfelinate în condiții îngrozitoare.
2. Subfinanțarea și politizarea sistemului medical:
• Regimul comunist a prioritizat industrializarea forțată și exporturile în defavoarea investițiilor în sănătate. Spitalele erau supraaglomerate, slab echipate, iar accesul la medicamente era extrem de limitat. Politizarea sănătății publice a făcut ca deciziile să fie luate pe criterii ideologice, nu medicale, ceea ce a dus la un sistem medical ineficient și depășit.
3. Neglijarea și ascunderea epidemiei de HIV/SIDA:
• În anii ’80, practica reutilizării seringilor nesterilizate în spitale și politica de transfuzii nesigure a dus la o epidemie de HIV în rândul copiilor și bebelușilor. Regimul a negat existența problemei și a refuzat să recunoască amploarea epidemiei, ceea ce a dus la pierderi de vieți și stigmatizare profundă.
Refuz să privesc cum România e trasă înapoi. Votul tău poate schimba direcția. Fă-l să conteze. Voteaz-o.