fbpx

Studiu: Pandemia de Covid-19 a fost foarte aproape să nu se întâmple

Pandemia de Covid-19 a fost foarte aproape să nu se producă, arată un nou studiu al cercetătorilor americani, citat de CNN.

Cercetătorii care lucrează pentru a arăta când și cum a apărut virusul pentru prima dată în China calculează că acesta probabil nu a infectat prima ființă umană până cel mai devreme în octombrie 2019. Modelele lor au arătat și altceva: aproape că nu a devenit un virus pandemic.
Numai ghinionul și condițiile cumulate din piața de fructe de mare Huanan din Wuhan – locul în care pandemia de Covid-19 pare să fi început – au dat virusului avantajul de care avea nevoie pentru a exploda pe tot globul, au relatat cercetătorii în revista Science.
„A fost o furtună perfectă – știm acum că virusul a avut nevoie de noroc pentru a deveni puternic”, a declarat pentru CNN Michael Worobey, profesor de biologie evolutivă la Universitatea din Arizona care a lucrat la studiu.

„Dacă lucrurile ar fi fost doar puțin diferite, dacă acea primă persoană care a adus virusul în piața Huanan ar fi decis să nu meargă în acea zi sau chiar ar fi fost prea bolnavă ca să meargă și ar fi rămas acasă, ar fi fost posibil ca evenimentele să nu se fi produs. Este posibil să nu fi știut niciodată despre asta”, a adăugat cercetătorul.

Echipa a folosit datări moleculare, folosind rata mutațiilor în curs pentru a calcula cât timp a existat virusul. De asemenea, au rulat modele de computer pentru a arăta când și cum s-ar fi putut răspândi și cum s-a răspândit, în realitate.
„Studiul nostru a fost conceput pentru a răspunde la întrebarea cât timp ar fi putut circula SARS-CoV-2 în China înainte de a fi descoperit”, a declarat Joel Wertheim, profesor asociat în Divizia de Boli Infecțioase și Sănătate Publică Globală de la Universitatea din California, Școala de Medicină din San Diego.

„Pentru a răspunde la această întrebare, am combinat trei informații importante: o înțelegere detaliată a modului în care SARS-CoV-2 s-a răspândit în Wuhan înainte de impunerea carantinei în oraș, diversitatea genetică a virusului în China și rapoarte ale primelor cazuri de COVID-19 în China. Prin combinarea acestor linii de probe disparate, am reușit să punem o limită superioară la mijlocul lunii octombrie 2019 pentru momentul în care SARS-CoV-2 a început să circule în provincia Hubei.”
Dovezile indică cu tărie că virusul nu ar fi putut circula înainte, au spus cercetătorii. Au existat rapoarte din Italia și din alte țări europene care demonstrează că virusul ar fi infectat oameni acolo înainte de octombrie. Studiul de joi arată însă că doar aproximativ o duzină de persoane au fost infectate între octombrie și decembrie, a spus Worobey.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.