Cercetătorii de la Universitatea Oxford au studiat un eșantion de 236.379 de supraviețuitori ai Covid, la care 33,62% au prezentat afectări neurologice sau psihiatrice. La bolnavii Covid care au necesitat internare la terapie intensivă afectarea se ridică la 46,42%.
În studiu, publicat în revista Lancet Psychiatry au fost constatate următoarele afectări post-Covid:
Pacienții au fost cu 16% mai predispuși să dezvolte o tulburare psihologică sau neurologică după Covid decât după alte infecții respiratorii și cu 44% mai multe șanse decât persoanele care se vindecă de gripă.
În plus, cu cât pacientul cu Covid era mai grav bolnav, cu atât erau mai probabil să primească un diagnostic ulterior de sănătate mintală sau tulburare cerebrală.
Starea de spirit, anxietatea sau tulburările psihotice au afectat 24% din toți pacienții, dar aceasta a crescut la 25% la cei internați în spital, 28% la persoanele care erau în terapie intensivă și 36% la persoanele care au suferit delir în timpul bolii.
Accidentele vasculare cerebrale au afectat 2% dintre toți pacienții cu Covid, crescând la 7% dintre cei internați la terapie intensivă și 9% dintre cei care au avut delir. Și demența a fost diagnosticată la 0,7% dintre toți pacienții cu Covid, crescând la 5% dintre cei care au experimentat delirul ca simptom.
Covid lung
“Studiul nostru oferă dovezi ale morbidității neurologice și psihiatrice substanțiale în cele 6 luni după infecția COVID-19. Riscurile au fost cele mai mari la pacienții cu COVID-19 severă, dar nu numai la aceștia. Aceste informații ar putea ajuta la planificarea serviciilor și identificarea priorităților de cercetare. Proiecte de studiu complementare, inclusiv cohorte potențiale, sunt necesare pentru a corobora și explica aceste constatări.” se spune în raport.
afecțiuni neurologice