fbpx

Studenții declanșează proteste, după ce UMF Iași a decis că prezența la cursuri este obligatorie

foto: umfiasi.ro

Studenţii au anunţat că vor organiza proteste luni, 26 iunie, de la ora 12.00, în faţa Universității de Medicină şi Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa” din Iaşi, după ce conducerea instituției academice a decis ca prezența la cursuri să fie obligatorie, informează Ziarul de Iași.

Senatul a arobat o serie de modificări propuse de Consiliul de Administraţie, prin care studenţii vor fi obligaţi să participe la cel puţin 70% din cursurile de la o disciplină pentru a o putea promova. Mai mult, aceştia nu vor avea cum să recupereze orele pierdute, aşa cum este cazul la unele seminare sau laboratoare, astfel că dacă nu vor fi prezenţi, nu vor promova anul.

Rectorul UMF, prof. dr. Viorel Scripcariu, a declarat că intenţia sa a fost de a avea prezenţă 100% la cursuri, dar în Senat, la solicitarea studenţilor care erau prezenţi în for, şi a diferitelor circumstanţe care pot interveni şi pot determina absenţele, a fost redus procentul la 70%. Procent care se regăseşte, spune rectorul, la majoritatea UMF-urilor mari din ţară.

„Nu se poate să fii student la Medicină şi să nu participi la cursuri. Aş vrea să întreb pe oricine pe stradă dacă ar vrea să fie tratat de un medic care a învăţat doar din cărţi, fără discuţii cu coordonatorul de curs. Cursurile sunt importante, dacă eşti la o altă universitate poate mai poţi înţelege ceva din cărţi, dar aici vorbim practic de un învăţământ aproape vocaţional. Trebuie să participi la tot ce se întâmplă, la toate lucrurile care se discută, la experienţele prezentate de profesori, de medici. Dacă eşti student la Medicină trebuie să renunţi la multe lucruri ca să înveţi, nu poţi altfel, fiindcă rişti să greşeşti şi o greşeală poate costa viaţa unui om”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu pentru sursa citată.

Studenţii nu sunt de acord cu decizia conducerii UMF Iași şi au anunţat că vor protesta. Surse din rândul acestora, care nu au dorit să îşi facă public numele, au precizat că protestele vor viza şi creşterea tarifului la cămine, a taxelor şi unele dificultăţi care au apărut în sesiune cu privire la evaluarea digitală, pe tablete. Deocamdată, nicio organizație studenţească de la UMF nu și-a asumat acest protest.

Citiți articolul integral pe Ziarul de Iași.

2 comments

  1. Student UMF Iasi spune:

    Opinia publica e manipulata,noi cerem calitate în actul didactic, normal ca dacă întrebi un om de pe strada o sa îți zică ca trebuie sa participam la cursuri. Problema e ca un om de pe strada nu știe de ce sunt goale sălile de curs, răspunsul e ca nu merita, profesorii sunt plictisiți și citesc de pe slide uri, sunt ca niște robotei, sa citim știm și singuri. O alta problema e ca nu sunt actualizate informațiile. Eu învăț din surse actualizate și videoclipuri de pe platforme de renume din străinătate. Sunt sigur și mulți profi buni care nu au nevoie de prezenta obligatorie pentru ca studenții vin singuri.
    Noi protestam pentru viitorul medicilor și pacientilor, nu din lene.
    Mai sunt unii studenți care nu sunt susținuți de părinți,care muncesc și își iau examenele cu brio,dar nu au timp sa vina la cursuri, cu ei ce facem? Medicina e doar pentru cei cu bani?

    Aceasta e o măsură pentru profesorii care nu reușesc sa aducă la curs studenții, e lipsita de empatie și nu e fiabila. Inspecțiile sunt de fatada, ne confruntam cu aceeași problema de atâția ani și nu s a rezolvat nimic,cine sa facă inspecție,culmea cei care au funcții sunt tot cei de la care am învățat cel mai puțin. Se întâmplă același lucru ca si în greva profesorilor, opinia publica e momita cu jumătăți de adevăr. Am ajuns sa citesc doar în limba engleza, sunt satul de cărți cu update doar prin înlocuirea anului și atat,valabile doar prin numele profului din Iasi scris pe ele.

    La bioetica am fost învățați sa nu ne discreditam profesia, asa e, sa știți ca studenții sunt bine pregătiți pentru ca slava domnului informația e gratis și accesibila,trebuie doar sa știi engleza și sa ai dorința de a învăța.Pentru practica mergem în garzi singurei pentru ca la stagii suntem lăsați 20 calare pe un pacient și asa obosit și plin de suferință.Cei care au fost pacienți pot sa confirme.

    De câte ori nu am venit la cursuri și am plecat doar obosit,de câte ori am venit la stagii și asistenții nu stiau cum sa scape de noi. Inclusiv șefi de secție la stagiu vorbeau despre orice altceva,dar nu materie și clinica. Când un profesor era dedicat puneam bani de flori,asa recunoscători eram.

    Ce atitudine sa se ia, un prof care acum 10 ani a umilit o prietena de a mea la examen,e și azi șef pe tarla și mi a umilit colegii pe baza aspectului.
    Facultatea de medicina are doua camere pe post de cantina,nu avem vestiare,ne ajung hainele pe jos,uneori nici medicii nu au, zilnic sunt mesaje ca se fura lucruri.

    Sunt foarte mulți profi buni,sper sa nu se înțeleagă greșit,dar măsura aceasta nu e pentru ei.
    Tot ce spune domnul rector e o realitate alternativa, noi la curs nu facem nimic practic. Unii profesori ne mai povestesc cate un caz,tot respectul, dar doamne,eu vad daca vreau si 20 de prezentari de caz de la profesori de top. Poate acum 30 de ani nu se gaseau surse, dar acum..Profii care nu au pe nimeni la curs au impresia ca ce fac ei nu face nimeni ,ei bine ba da, altii o fac de 10 ori mai bine cu entuziasm,sunt accesibili pe platforme de invatare.

    Unde e bunăvoința,de ce nu se pot recupera cursurile, cui ii e lene de fapt?

  2. Dinu spune:

    Tânărul student ce a comentat mai sus prezintă lucrurile deformat, fără intenție. Studentul a venit la univ. să învețe, adică să meargă la cursuri și lucrări practice, gândite de profesor într-un mod coerent. A spune că învăț din alte surse și apoi merg la lucrările practice este o eroare. Dacă vrei să lucrezi în timpul facultății alegi altă specializare: management, marketing etc. Punct.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.