fbpx

ULTIMA ORĂ Radu Szekely poate candida. Precedent pentru toți candidații cu dublă cetățenie

Judecătoria Sibiu a acceptat candidatura la Consiliul Local Sibiu a lui Radu Szekely, co-fondator al Școlii Finlandeze. Aceasta fusese respinsă, inițial, de Biroul Electoral Municipal Sibiu, din cauza a două articole contradictorii din aceeași lege.

”Mă bucur că s-a creat un precedent că era o situație clară de discriminare bazată pe cetășenie, pe faptul că un cetățean român are și o a doua cetățenie. BEM nu avea precedent. Acum are precedent. De acum înainte, o să poată trata toți cetățenii cu aceeași cetățenie în același fel. Într-un stat de drept e normal să apelezi într-o asemenea situație, pentru a interpreta spiritul legii, când litera ei este contradictorie”, a declarat Radu Szekely, pentru Educație Privată.

CONTEXT

Candidatura la Consiliul Local Sibiu a lui Radu Szekely, co-fondator al Școlii Finlandeze, a fost respinsă, joi, din cauza legislației contradictorii.

Potrivit publicației Turnul Sfatului, Biroul Electoral Municipal a luat această decizie  din cauza a două articole de lege care se contrazic. În articolul 4 Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, scrie la aliniatul 2 că ”pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul unității administrativ-teritoriale în care urmează să fie alese”.

Radu Szekely, care are două cetățenii, română și finlandeză, deține o carte de identitate provizorie, eliberată în Sibiu, unde are trecută reședința, nu domiciliul. În plus, la articolul 5, aliniatul 1 scrie că ”cetățenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reședința în România au dreptul de a alege și de a fi aleși în aceleași condiții ca și cetățenii români, cu îndeplinirea prevederilor prezentei legi”, se arată în aceeași lege. ”În opinia mea, sunt două articole contradictorii. Eu în aceleași condiții, în exact aceleași condiții, ca cetățean finlandez aș putea candida, dar ca cetățean român, nu. Pentru mine, e o formă de discriminare, care este incorectă. Eu, dacă vreau să candidez ca cetățean român, legea este mult mai restrictivă, decât dacă aș candida ca și cetățean finlandez”, a declarat Szekely pentru Turnul Sfatului. ”Potrivit codului civil, indiferent ce scrie pe cartea de identitate, dacă este singura adresă pe care tu o ai, aceasta este adresă de domiciliu. Eu nu am o altă adresă nicăieri. Ei mi-au dat o carte de identitate pe care scrie reședință, e un sticker pe spatele cărții de identitate pe care scrie reședință”, mai spune Radu Szekely. A anunțat că va depune contestație la Judecătoria Sibiu.

În același timp, candidatura Elenei Lotrean, la rândul ei, co-fondator al Școlii Finlandeze din Sibiu, a fost validată.