fbpx

Școlile rămân online cel puțin până pe 8 februarie. Cîmpeanu: Nu excludem niciun scenariu, după această dată

Școlile vor continua să funcționeze în regim online cel puțin până pe 8 februarie, au anunțat, astăzi, premierul Florin Cîțu și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Executivul a adoptat și o ordonanță de urgență care prevede prelungirea până pe 8 februarie a termenului în care activitățile educaționale se vor desfășura în acest format.

Sorin Cîmpeanu a precizat că decizia privind funcționarea școlilor după 8 februarie va fi luată în ultima decadă a lunii ianuarie și a adăugat că orice variantă este posibilă, în funcție de evoluția situației epidemiologice și a ratei de vaccinare a personalului din învățământ.

”Analiza va fi efectuată după jumătatea lunii ianuarie, după ce vom avea rezultate privind situația epidemiologică în urma vacanței de iarnă, dar și a campaniei de vaccinare. Decizia va fi luată în ultima decadă a lunii ianuarie. Nu excludem niciun scenariu”, a spus Cîmpeanu.

La rândul său, premierul Florin Cîțu s-a declarat încrezător cu privire la proporția în care angajații din sistemul de învățământ vor accepta să fie vaccinați.

”Cand va fi vaccinarea, vor fi mai multi de 50%, mai mult de jumătate. Nu as merge pe estimări și pe sondaje”, a spus Cîțu, referindu-se la cifrele avansate de Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret, potrivit cărora doar 56% dintre angajații școlilor doresc să fie vaccinați.

”Nu avem un rezultat cu privire la disponibilitatea personalului din învățământ de a se vaccina. Sunt peste 340.000 de angajați. Am lansat o interogare, până în data de 15 ianuarie orele 16:00. Acela va fi rezultatul. nu sondajele in eșantioane mici”, a comentat și Cîmpeanu, în legătură cu acest subiect.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat, la o conferință de presă, că estimările privind vaccinarea profesorilor pleacă, în acest moment, de la o intenție de acceptare a vaccinului într-o proporție de 50%.

”Referitor la câți dintre ei vor dori să se vaccineze nu pot să vă dau un răspuns ferm. Procesul de intenție de acum, ați văzut și dumneavoastră cifrele, este de 50%. Vom vedea care va fi intenția în final. Ceea ce ține de noi este să creăm mediul favorabil prin care persoanele  care soresc acest lucru să aibă acces la vaccinare”, a spus Gheorghiță. El a estimat că vaccinarea cadrelor didactice s-ar putea încheia la sfârșitul lunii februarie.