Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că țara sa rupe relațiile cu OMS

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat, în această seară că țara sa va înceta orice relație cu Organizația Mondială a Sănătății.

China are control total asupra Organizației Mondiale a Sănătății, în ciuda faptului că a plătit doar 40 de milioane de dolari pe an, în comparație cu ceea ce a plătit Statele Unite, adică aproximativ 450 de milioane de dolari pe an. Am detaliat reformele pe care trebuie să le facă și le-am prezentat direct, dar au refuzat să acționeze ”, a declarat Donald Trump.

„Deoarece nu au reușit să facă reformele solicitate și care erau foarte necesare, astăzi vom încheia relația noastră cu Organizația Mondială a Sănătății și redirecționăm aceste fonduri către alte necesități de sănătate publică la nivel mondial”,a mai spus președintele SUA.

Despre OMS

OMS „Organizația Mondială a Sănătății” (sau WHO – acronimul în limba engleză a denumirii World Health Organization) cu sediul central la Geneva a fost înființată la 7 aprilie 1948, având în prezent 193 de state membre. Are reprezentanțe în 147 de țări și 6 birouri regionale. Bugetul pe anul 2009 a fost de aproape 5 miliarde de dolari americani.[

Este o organizație internațională care are rolul de a menține și coordona situația sănătății populațiilor pe glob. Prioritățile curente includ bolile transmisibile, în special HIV/SIDA, Ebola, malaria COVID-19 si tuberculoza; diminuarea efectelor bolilor netransmisibile, dezvoltarea și îmbătrânirea; nutriția și alimentația sănătoasă; abuzul de substanțe.

Finanțarea bugetului se face prin cotizații plătite de către țările membre, contribuții voluntare ale țărilor membre sau donații. Cotizațiile sunt calculate conform unei scări mobile: țările bogate plătesc mai mult iar cele sărace mai puțin (de ex. Belize plătește doar câteva mii de dolari americani pe an).

Cu ocazia unei conferințe ținute la Paris în martie- aprilie 1946 de către 18 membri ONU, un comitet tehnic a redactat un plan de constituție pentru o organizație mondială a sănătății. Erau descrise principiile de activitate și funcțiile pe care urma să le aibă organizația. Aceste propuneri au fost apoi prezentate delegațiilor naționale la o conferință ținută la New York în iunie-iulie 1946. Pe 19 iulie, 61 de state au semnat constituția. China și Regatul Unit au semnat necondiționat, iar celelalte delegații au semnat cu condiții.

(sursă informații: Wikipedia)