fbpx

Monica Anisie: ”Avem nevoie de mai multe cadre didactice pentru supraveghere la examene”

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, la Digi 24, că la examenele naționale de anul acesta vor fi necesare mai multe cadre didactice pentru supravegherea elevilor.

”Fiind acum o distanțare fizică de doi metri, în față, în spate, în stânga și în dreapta, avem nevoie de mai multe săli în care să fie repartizați elevii și avem nevoie de mai multe cadre didactice pentru supraveghere. Sunt convinsă că toți profesorii înțeleg că e nevoie de ei acum. Sunt elevii noștri și trevbuie să fim alături de ei până la final, adică până la momentul la care își vor încheia examenele naționale”, a spus Anisie.

”Eu știu și înțeleg rezerva pe care o au colegii mei în raport cu posibilitatea îmbolnăvirii. Sunt convinsă că după ce vor vedea că pregătirea s-a realizat în condiții de siguranță, se vor înscrie și vor veni alături de elevii lor la examenele naționale”, a spus ministrul, duminică, la Digi 24.

CONTEXT

Monica Anisie a semnat un ordin de ministru, prin care a fost aprobat Calendarul actualizat al organizării și desfășurării admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021. Actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial, a anunțat, recent, MEC, într-un comunicat de presă. 

În contextul epidemiologic actual, ședințele/acțiunile de instruire cu părinții și elevii pentru prezentarea procedurilor de admitere și a planului de școlarizare, precum și cele pentru completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora pot fi organizate în unitatea de învățământ sau prin mijloace electronice de comunicare–telefon, e-mail, videoconferință. Admiterea candidaților pe locurile speciale pentru rromi se va face computerizat, într-o sesiune distinctă. 

Media de admitere, în baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la examenul de evaluarea națională (80%) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (20%).

În data de 27 mai 2020, prima zi din noul calendar de admitere, se afișează oferta de școlarizare/de formare profesională, concretizată în profiluri, domenii și calificări profesionale pentru învățământul liceal, filiera tehnologică. 

Înscrierea pentru probele de aptitudini se va realiza în perioada 2-5 iunie. 

Completarea opțiunilor în fișele de înscriere, de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, se va realiza în perioada 2-6 iulie 2020, iar repartizarea computerizată va avea loc în data de 10 iulie 2020.

Calendarul complet al admiterii în învățământul liceal de stat este disponibil AICI.