fbpx

Ministrul Breaz a decis. Elevii cu media de admitere sub 5 vor fi trimiși obligatoriu la școli profesionale

Elevii care obțin media de admitere sub 5  nu vor mai avea dreptul de a se înscrie la liceu din anul școlar 2019-2020. Prevederea apare într-un ordin privind admiterea la liceu publicat joi în Monitorul Oficial. Documentul este semnat de actualul ministru interimar al Educației, Daniel Breaz.

„La procesul de admitere în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021 participă numai elevii care au susţinut evaluarea naţională şi a căror medie de admitere, calculată conform punctului I al anexei 2 din prezentul ordin, este minimum 5”, se arată în articolul 10 al ordinului care a apărut în Monitorul Oficial.

Potrivit ordinului, media de admitere la liceu se calculează la fel ca până acum: se ia în calcul media de la Evaluarea Națională 2020 (care are o pondere de 80% în media de admitere la liceu) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (care are o pondere de 20%).

În urmă cu trei săptămâni, Comisia de Dialog Social, întrunită, la Ministerul Educației, a decis că elevii care vor termina clasa a opta și vor avea media de admitere sub 5 vor continua studiile la școala profesională, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți-Învățământ Preuniversitar.

Cristache a caracterizat decizia drept ”grea…dar benefică”.

La vremea respectivă,  Consiliul Național al Elevilor  (CNE) a criticat proiectul adoptat de Comisia de Dialog Social.

Consiliul Național al Elevilor se opune tratării școlilor profesionale drept o opțiune dedicată exclusiv elevilor care, din cauza unei predări ineficiente, a lipsei de sprijin material sau a imposibilității de a beneficia de măsuri remediale, constând în atenție sporită pentru asimilarea informației predate la clasă, nu promovează Evaluarea Națională la finalul ciclului gimnazial, anunță CNE, într-un comunicat de presă.

Comisia de Dialog Social (CDS) desfășurată la Ministerul Educației Naționale în cursul zilei de astăzi a adus în atenția actorilor educaționali o nouă măsură de natură să neutralizeze efectul, însă nu și cauza problemelor întâlnite de elevi pe parcursul procesului de învățare: impunerea notei 5 la examenul național susținut în clasa a 8-a, în vederea repartizării la liceu”, a afirmat CNE, într-un comunicat de presă.