Ministerul Educației înființează un grup de lucru anti-bullying

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat, într-un comunicat de presă, că invită organizațiile neguvernamentale cu experiență în domeniu, instituțiile abilitate din administrația publică locală și centrală, unitățile de învățământ și instituții relevante, care au avut proiecte și rezultate concrete în domeniu, precum și toți partenerii sociali și reprezentanții elevilor și părinților, să se înscrie în Grupul de lucru înființat pentru elaborarea Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor art. 7 alin. (11), art. 561 și ale pct. 61 din anexa la Legea educației naționale nr. 1/2011, prevederi introduse prin Legea 221/2019, respectiv GL anti-bullying.

Grupul de lucru va contribui, printr-o activitate transparentă solidară și voluntară, la elaborarea normelor metodologice care vor fi puse în consultare publică.

Părțile interesate sunt invitate să transmită propuneri de nominalizare a câte unui reprezentant pentru grupul de lucru până miercuri, 4 decembrie 2019, la adresa de email corina.ceama@edu.gov.ro, cu subiectul „Înscriere Grup de lucru anti-bullying”.

 

CONTEXT

Pe 21 noiembrie, Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea anti-bullying, care prevede combaterea violenţei psihologice în şcoală. Potrivi actului normativ, „în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violenţa psihologică – bullying”. Atât victima bullying-ului, cât şi agresorul vor participa, în mod obligatoriu, la consiliere psihologică.

Fenomenul de bullying a atins cote alarmante, inclusiv în școlile din România. Potrivit unui studiu „Salvaţi Copiii”, în 2016, în şcolile româneşti, 3 din 10 copii sunt ameninţaţi cu bătaia de colegi. Bullying-ul nu este însă doar fizic, ci și emoțional. Agresivitatea verbală lasă urme la fel de adânci și poate avea efecte majore, pe termen lung.

Date făcute publice de ”Salvați Copiii”:

”Când vorbim de bullying-ul din școlile românești, situația arată în felul următor pentru cei 1.300.000 de copii din gimnaziu și liceu:
📍 400.000 de elevi sunt excluși din grupul de colegi
📍 325.000 sunt umiliți în public
📍 390.000 sunt amenințați cu bătaia
📍 220.000 sunt bătuți în mod repetat de către colegii lor

Bullying-ul marchează pe termen lung atât victimele, cât și agresorii ori martorii, afectându-le viața socială și emoțională.