fbpx

Ministerul Educației: Creştere ușoară a cazurilor de Covid-19 în școli

Ministerul Educației anunță, într-un comunicat de presă, o creștere ușoară a cazurilor de Covid-19 în sistemul de învățământ.

Comunicatul, integral:

Situație epidemiologică la nivelul unităților de învățământ preuniversitar

(interval de raportare: 15-22 martie 2021)

În perioada 15-22 martie 2021, în unitățile de învățământ preuniversitar, situația epidemiologică este următoarea:

  • Număr preșcolari/elevi confirmați Covid-19: +211 (medie 26 cazuri/zi)
  • Număr personal confirmat Covid-19: +279 (medie 35 cazuri/zi)
  • Număr clase/grupe cu activitatea față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: +304.

Se constată o ușoară creștere a numărului mediu zilnic de infectări în cazul elevilor și un trend descrescător al cazurilor în rândul personalului, comparativ cu perioada de raportare anterioară (8-15 martie):

  • Număr preșcolari/elevi confirmați Covid-19: +181 (medie 22 cazuri/zi)
  • Număr personal confirmat Covid-19: +321 (medie 40 cazuri/zi)
  • Număr clase/grupe cu activitatea față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: +216.

 

Numărul de teste efectuate în școli, reprezintă, însă, o problemă semnalată de oficialii guvernamentali. 

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, face un apel către școli să testeze elevii pentru Covid-19, transmite RFI.

”Aș vrea să mai fac un apel suplimentar la școli, pentru că am avut situația nepoțelei mele. Este un focar cu opt copii în clasă, care nu a fost deloc testată și există teste, există cabinet medical, există ordin comun al Ministerului Educației cu cel al Sănătății și totuși copiii nu au fost testați”, a declarat Moldovan.

Secretarul de stat atrage atenția că în lipsa testării în școli, se poate ajunge la situații dramatice: ”Fac un apel la cadrele didactice, la cadrele medicale din școli, la asistenții comunitari, să se implice în acest aspect de monitorizare și testare a copiilor în școli. Este un test similar cu cel al exudatului nazal, care se face. Trebuie cerut consimțământul părintelui, pentru că este vorba de minori, dar aceste teste trebuie să se facă, pentru că este important pentru copii, au atât rol diagnostic pentru copii, cât și rol preventiv pentru copiii din anturajul celui pozitiv. Rog din suflet să se facă această testare, pentru că neaplicarea ordinului duce la niște situații absolut tragice pentru copii și pentru familiile acestora, pentru că infecția se transmite”.