fbpx

Ministerul Educației anunță că ia în considerare patru schimbări în proiectul pentru ARACIP

Ministerul Educației anunță că, în urma consultărilor de astăzi cu reprezentanți ai societății civile, ia în considerare patru schimbări în proiectul de HG referitor la reconfigurarea ARACIP.

Comunicatul transmis de minister către Educație Privată, integral:

Referitor la dezbaterea publică organizată online astăzi, 27 decembrie a.c., având ca obiect proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), apreciem participarea unui număr important de
reprezentanți ai societății civile.
Ca urmare a propunerilor formulate, până în acest moment se pot lua în considerare următoarele solicitări:
1. Prevederea posibilității de cooptare a unor colaboratori externi, din străinătate, experţi în domeniul evaluării calității educației, remunerați conform legii;
2. Revizuirea articolului care prevede posibilitatea alegerii aceleiași persoane în funcția de președinte al Consiliului ARACIP în sensul limitării la maximum 2 mandate complete cu durata de 4 ani fiecare.
3. Completarea componenței Consiliului ARACIP cu un reprezentant al ARACIS;
4. Înlocuirea sintagmei “reprezentant legal” cu sintagma “membru desemnat de către organismul de conducere al CNE” în cazul membrului cu statut de observator desemnat de Consiliul Național al Elevilor.
Precizam că acest proiect de act normativ a parcurs un amplu proces de transparență decizională, începând cu data de 28 august 2021.
Propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la proiectul de act normativ supus dezbaterii publice, care vor fi transmise pana mâine, 28 decembrie 2021, ora 20.00, vor fi analizate conform legii, urmând ca forma finală obținută pe baza observațiilor și propunerilor formulate să fie postată pe site-ul Ministerului Educației.

Biroul de Presă al Ministerului Educației

Astăzi, Ministerul Educației a organizat o dezbatere publică referitoare la reforma ARACIP. Consultarea publică a fost propusă de mai multe organizații, inclusiv FEPAL, însă o parte dintre participanți s-au declarat nemulțumiți de felul în care aceasta a fost organizată.

Corina Atanasiu, fondatoarea FEPAL, a descris dezbaterea drept ”organizată de către Ministerul Educației în bătaie de joc, la 8 dimineața într-o zi de Crăciun. Firește, fără o moderare corectă”