fbpx

Legea mandatelor de rectori pe viață, declarată neconstituțională de CCR

CCR a admis, astăzi, sesizarea președintelui Klaus Iohannis cu privire la legea care le dădea posibilitatea unui număr nelimitat de mandate pentru rectori.

Anunțul făcut de CCR:

A admis sesizarea de neconstituționalitate formulată de Președintele României și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.79/2020 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, întrucât încalcă principiul bicameralismului.

Actualul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, rector la al treilea mandat, a susținut public această lege:

“Doar președintele statului are o limitare a numărului de mandate, prin Constituție”, argumenta Cîmpeanu, în luna octombrie.

Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale, pe 16 noiembrie 2020., o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2020 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011.

Sesizarea se referea la amendamentul PSD prin care numărul de mandate pe care îl poate avea un rector nu mai este limitat la două. Printre beneficiarii amendamentului se numără și fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader.

Amendamentul a fost votat de PSD și PNL, conform informațiilor publicate, în premieră, de Educație Privată.

Printre beneficiarii legii se număra și fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, în prezent rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. În luna iunie a acestui an, Toader a fost validat pentru al doilea mandat.

Anunțul privind adoptarea legii a fost făcut de senatorul USR Vlad Alexandrescu.

”Discutăm zilele acestea despre funcții “pe viață” – ideea însăși e absurdă!
Tocmai a trecut astăzi în Plenul Senatului o modificare la Legea Educației, prin care mandatele rectorilor NU mai sunt limitate la două!
Baronii universitari înfrățiți dincolo de partidele politice profită de contextul electoral și de perioada de final de legislatură parlamentară în care se negociază funcții și locuri în viitoarea legislatură. Senatul este camera decizională pe acest proiect, PLX 306/2020, iar semnele că “se pregătește ceva” au venit încă din luna iulie, așa cum anunțam aici.
Actuala configurație parlamentară este perimată și are nevoie de o schimbare radicală, iar apariția de amendamente pe ultima sută de metri, înainte că opinia publică să fie măcar consultată, este o practică care trebuie să dispară.
Îi solicit președintelui Iohannis să nu promulge această lege, care conține o modificare toxică pentru democrația universitară, și s-o întoarcă la Parlament”, a scris Alexandrescu pe Facebook.
Parlamentarul USR declara, în luna iulie, că în Comisia de apărare a Senatului, proiectul a fost susținut de reprezentanții PSD și PNL:
Comisia de apărare din Senat, co-raportoare la proiectul de lege care modifică Legea Educației Naționale în ceea ce privește învățământul militar, a aprobat astăzi, prin votul majorității senatorilor PSD și PNL, eliminarea prevederii care limita exercitarea funcției de rector la două mandate complete. USR se opune acestei modificări, așa cum a făcut-o și în trecut, când PSD a mai încercat, pe diferite căi, să le asigure rectorilor posibilitatea de a ocupa funcții pe viață.
rectori rectori rectori