George Soros investește un miliard de dolari într-o rețea de universități pentru educarea societății civile

Foto: Bloomberg.com

Radio Europa Liberă anunță că miliardarul american și activistul liberal George Soros s-a angajat să finanțeze cu 1 miliard de dolari crearea unei noi rețele universitare care să ajute societatea civilă într-o lume din ce în ce mai guvernată de – cităm – „dictatori actuali sau care ar putea deveni în viitor”.

Potrivit sursei citate, Soros i-a vizat în declarația sa pe liderii Statelor Unite, Rusiei și Chinei comuniste. Filantropul, în vârstă de 89 de ani, a declarat în marginea Forumului Economic Mondial de la Davos, din Elveția, că acest proiect va fi „cel mai important și mai durabil ”al vieții sale.

„Trăim într-un moment de transformare în istorie. Supraviețuirea societăților deschise este pusă în pericol și ne confruntăm cu o criză și mai mare: schimbările climatice”, a spus miliardarul originar din Ungaria. Soros și-a exprimat îngrijorarea că cele mai mari puteri ale lumii – Statele Unite, China și Rusia s-ar afla în mâinile unor „dictatori” sau ale unor lideri care ar putea deveni dictatori, iar rândurile conducătorilor autoritari au continuat să crească în întreaga lume. Soros este un critic vocal al președintelui Donald Trump, considerându-l – cităm – „un narcisist suprem” și un „negaționist al schimbărilor climatice”.

Cine este George Soros

George Soros (György Schwartz, n. 12 august 1930, Budapesta, Ungaria) este un economist, activist politic, filantrop și om de afaceri miliardar american originar din Ungaria.

În 1993 Soros a înființat Fundația pentru o Societate Deschisă, numită și „Fundația Soros”, pentru a sprijini fundațiile sale din Europa centrală și de est și din fosta Uniune Sovietică.