Știința face parte din viața noastră în fiecare zi, iar acum avem din nou ocazia să îi vedem la treabă pe cei care continuă să descopere și să cerceteze lucrurile care ne sunt de folos în cele mai diverse aspecte ale vieții noastre.
Cea de-a cincea ediție Bucharest Science Festival a început, astăzi, cu o conferință de presă despre misiunea festivalului și despre evenimentele pe care acesta îl conține. Toma Pătrașcu, președintele Asociației Secular-Umaniste din România, principalul organizator, a vorbit și despre contextul social în care #BASF2018 se desfășoară anul acesta. ”Știința nu se poate dezvolta decât în condițiile în care avem o circulație liberă a ideilor. De aceea, este extraordinar de important că facem parte din Uniunea Europeană. Este foarte important să avem grijă și să luptăm împotriva acelor tendințe promovate de interese atât din interior, cât și din exteriorul țării, de îndepărtare de Uniunea Europeană și de civilizația occidentală și de valorile acesteia. Dacă vrem să avem o știință reală, care să ne ajute, trebuie să îi ajutăm și noi pe oamenii de știință și trebuie să ne ajutăm pe noi, având grijă de valorile din societatea în care trăim”, a spus Pătrașcu.
Calendarul #BSF2018:
În ultima sută de ani populația globului s-a mărit de 4 ori, iar estimările indică depășirea pragului de 10 miliarde de oameni în următoarea jumătate de secol.
Va putea ține producția agricolă pasul? Cum vom putea hrăni 10 miliarde de oameni?
Intrare liberă, fără rezervare, în limita locurilor disponibile.
Dr. Paul McNamara va vorbi despre știința undelor gravitaționale, precum și despre tehnologiile necesare construirii celor mai sensibile instrumente pe care omenirea le-a avut vreodată la dispoziție. În anii ce urmează acestea ne vor permite – atît de pe Pămînt cît și din spațiu – să studiem cele mai violente evenimente din Univers.
Intrare liberă, fără rezervare, în limita locurilor disponibile.
Steven Goldfarb, fizician australian care în prezent lucrează la Experimentul ATLAS în cadrul CERN, va vorbi despre materia întunecată, antimateria și energia întunecată.
Intrare liberă, fără rezervare.
Cum separăm știrile adevărate de cele false? Cum putem să ne ferim de manipulare? Ce legătură există între epidemia de rujeolă și fake news? China, Rusia, SUA – cine și cum folosește știința pentru a manipula populația. Vă invităm la o discuție interesantă pe un subiect cât se poate de actual.
Intrare liberă, fără rezervare, în limita locurilor disponibile.
Conferința EducatiePrivata.ro își propune să reunească exemple de bune practici care să ajute la îmbunătățirea educației din România.
Estimările specialiștilor sugerează că un sfert dintre noi au suferit sau vor suferi la un moment dat de o afecțiune psihiatrică. În acest context, majoritatea oamenilor vor trebui să facă față unei probleme de acest tip fie ei înșiși, fie în calitate de rude sau prieteni ai unui bolnav.
Cu toate acestea, în multe situații bolnavii psihic sînt stigmatizați de societate, chiar și atunci cînd s-au vindecat sau sînt în remisiune, fapt ce poate avea consecințe devastatoare.
Intrare liberă, fără rezervare, în limita locurilor disponibile.
O discuție pe baza cărții The Invention of Science de David Wooton, o dezbatere asupra progresului științei îmbinînd perspectiva istoristă cea popperiană.
Dezbaterea se adresează publicului larg.
Intrare liberă, fără rezervare, în limita locurilor disponibile.
Mișcarea anti-vaccinare a fost concomitentă cu vaccinarea însăși, mobilizând de-a lungul secolelor argumente și interese religioase, morale, științifice, para-științifice, estetice și comerciale, în alianțe schimbătoare.
Dezbaterea se adresează publicului larg.
Intrare liberă, fără rezervare, în limita locurilor disponibile.
Prin toate acțiunile pe care le realizăm în spațiul online, lăsăm în urma noastre urme digitale, firmituri de comportament care depun mărturie despre noi.
Vă invităm la o discuție pe marginea noilor provocări și oportunități ridicate de economia digitală, într-o societate tot mai mult integrată prin tehnologii și animată de schimbări tot mai rapide.
Dezbatere pentru publicul larg.
Intrare liberă, fără rezervare, în limita locurilor disponibile.
Homeopatia beneficiază de un tratament ciudat. Deși teoria care își propune să o fundamenteze a fost de mult discreditată științific și nu este altceva decît reîncarnarea sub formă de pseudoștiință a unor vechi practici magice, deși principalele forumuri medicale mondiale sînt explicite în a-i nega eficacitatea dincolo de efectul placebo, totuși preparatele homeopate continuă să fie promovate în media, să fie vîndute în farmacii și să fie predate în unele facultăți de medicină.
Este etică promovarea în farmacii a unor produse scumpe și care sînt la fel de eficace ca o mică capsulă cu zahăr sau ca o sticluță cu apă?
Intrare liberă, fără rezervare, în limita locurilor disponibile.
La prima vedere românii apreciază educația științifică; statisticile arată o cu totul altă imagine. Ce determină această disonanță între discursul public și realitate? Cum putem încuraja valorizarea științei în societatea românească?
Intrare liberă, fără rezervare, în limita locurilor disponibile.
Charles Darwin a schimbat definintiv gândirea biologică prin fundamentarea evoluționismului, o revoluție științifică profundă ce a reverberat mult în afara științelor naturii.
Participarea este gratuită, dar necesită înscriere.
Chimia, ştiinţa compoziţiei şi proprietăţilor materiei, ne ajută să avem o viaţă mai bună. Produsele obţinute prin intermediul chimiei sînt peste tot – plasticul din care sînt făcute ţevile pentru apă, fibrele hainelor noastre, combustibilul maşinilor; aplicaţiile acestei ştiinţe în viaţa de zi cu zi sînt nenumărate.
Atelierele Kids’ Lab de anul acesta vă vor da posibilitatea de a petrece o oră în lumea poluării și purificării apei.
Cu ocazia Nopții Cercetătorilor 2018, într-o arenă de mari dimensiuni roboții minuiti de membrii echipelor BRD FIRST Tech Challenge vor executa sarcinile date.
Cu ce se ocupă, de fapt, cercetătorii? Care este impactul muncii lor asupra vieţii noastre de zi cu zi?
Experimente, demonstraţii, vizite în laboratoare îţi vor permite să arunci o privire asupra unei lumi fascinante atît pentru copii cît şi pentru adulţi.
Atelier în care vom parcurge împreună o scurtă istorie a explorării spațiale însoțită de câteva experimente la îndemâna tuturor. Într-o ora și jumătate, vom vedea cum se lansează o rachetă, ce se întâmplă cu astronauții în timpul zborului, ce mavere și experimente fac aceștia odată ajunși la bord.
Eveniment destinat claselor organizate și grupurilor de profesori.
Stația de metrou Politehnica din București este locul inedit care conservă un întreg ecosistem mezozoic: în dalele de calcar, folosite pentru a placa peronul stației de metrou, sunt fosilizate organisme cretacice, numite rudişti.
Intrare liberă, fără rezervare, pentru orice vîrstă.
Distrează-te cu știința la Institutul Polonez
O seară întreagă, în grădina noastră din București veți putea descoperi secretele științei împreună cu reprezentanții Centrului de Știință Laboratorium Wyobraźni (Laboratorul Imaginației) din Poznań. În timpul întâlnirii vom prezenta și un film despre doi polonezi extraordinari.
Intrare liberă, fără rezervare.
Eveniment recomandat copiilor 13+ și adulților.
Poți mînca la infinit dintr-o ciocolată? Aparent, da! Vrăjitorie? Nu! Este vorba de paradoxul Banach–Tarski și, bineînțeles, de puterea surprinzătoare a matematicii…
Dacă vrei să vezi cum arată operația în realitate și care este explicația din spatele paradoxului te invităm la o întîlnire cu echipa de animatori de știință a Laboratorului Imaginației din Poznan.
Cinema-ul Virtual Reality te transpune în lumea filmului în 360 de grade. Când te uiți în sus nu vezi tavanul unui cinema tradițional, privești în schimb cerul albastru al lumii în care ești. Când îți întorci capul, nu o să vezi oamenii din jur, ci de o altă priveliște din propriul tău univers cinematic.
În cadrul Salonului, echipe de elevi aflaţi sub coordonarea profesorilor de ştiinţe vă aşteaptă cu experimente şi demonstraţii ce ilustrează teme din curricula şcolară. Fie că eşti părinte, fie că eşti profesor vino cu copiii la Salon; vor putea să înveţe de la alţi copii de vîrsta lor!
Sabina Drăgoi și Ioana Stelea au folosit olimpiadele pentru a-și exprimă pasiunea pentru științe și pentru a-și măsura forțele. Sînt dispuse să vină la tine în școală să povestească care le-a fost parcursul, ce le motivează și ce au învățat (nu numai despre fizică)
Cursuri de explorare a ştiinţelor prin proiecte de bricolaj.
Pentru copii de gradinita pana la 12 ani.
Vom învaţă cum putem detecta liliecii, cum îi putem ajută dacă îi întîlnim prin mansardele sau podurile caselor, pentru că liliecii nu se găsesc doar în peşteri şi nici nu au legătură cu vampirii.
Clase de copii cu vîrste între 7 și 12 ani.
Vrei să împărtășești cu copilul tău pasiunea științei sau să îi oferi lui ocazia să îți împărtășească pasiunea lui? Acum ai ocazia să o faci în cadrul atelierelor interactive de chimie.
Tineri 5-14 ani
Întrebările sunt importante pentru că țin curiozitatea trează, aprofundează înțelegerea, structurează gândirea critică. Cu toate acestea, rar apucăm să ne aplecăm conștient spre dezvoltarea acestei abilități.
Atelier pentru tineri 10+
Planificăm, construim, ne distreazăm și învațăm să avem încredere în forțele proprii.
Ateliere pentru copii de 3 – 6 ani.
Vrum, vrum, să pornim la drum! Fie că vor construi o mașină de pompieri, un avion, un buldozer, o ambulanță sau o mașină de poliție, participanții vor avea ocazia să afle cum, cînd și de ce sunt utilizate aceste vehicule speciale.
Planificăm, construim, ne distreazăm și învațăm să avem încredere în forțele proprii.
Ateliere pentru copii de 7 – 12 ani.
Bricks4Kids vă propune o incursiune lego în cum fucționează mixerul de bucătărie, dragster-ul, ventilatorul, camionul de gunoi și iluziile optice. În timp ce lucrați împreună, vă dezvoltați creativitatea și aflați detalii interesante despre fiecare dintre ele.
Întrebările pe care ți le poți pune atunci când privești cerul sunt nenumărate. Fie că te uiți după formele constelațiilor, fie că ești în căutarea unei stele căzătoare ca să-ți pui o dorință, când te uiți la imensitatea cerului o imensă curiozitate pune stăpânire pe tine.
Discuție cu copii 7+
Atelier gratuit
Pe perioada Bucharest Science Festival, copiii luptători din București, dar și cei de la nivel național, au șansa să câștige o bătălie importantă împotriva Crocobeților, dovedind că sunt pasionați de…. științe.
Este greu, dar nu imposibil!
Copiii, singuri sau pe clase, vor răspunde la quizurile de știință de pe platforma educațională multipremiată www.kidibot.ro.
Eveniment gratuit dedicat copiilor 6+
A venit timpul ca părinții și copiii să facă echipă deoarece unde-s doi, distracția crește! Perechile își vor bricola propria LĂMPIȚĂ eematico de luat acasă.
Copii 4+
Ce învățăm? – Inginerie profesională avansată construind modele uluitoare, special create de Young Engineers. Cu ajutorul pieselor LEGO® vom învață subiecte din Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică/Fizică aplicată (STEM).
Atelierul se adresează copiilor de clasele V – IX.
Ce învățăm? – Inginerie profesională avansată construind modele uluitoare, special create de Young Engineers. Cu ajutorul pieselor LEGO® vom învață subiecte din Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică/Fizică aplicată (STEM).
Atelierul se adresează copiilor de clasele I – IV.
Cu ocazia Bucharest Science Festival 2018, hubul de robotică BRD FIRST Tech Challege poate fi vizitat de grupurile școlare organizate.
Cum sunt puse în aplicație lucrurile învățate la școală după ce termini de învățat – de la tehnologie la ecologie, de la organizare la management.
Cum funcționează? Romstal îsi pune la dispoziției pentru vizitare de la laborator la departamente și depozit.
Doar pentru grupuri organizate.
Porniţi motoarele!: vizite ghidate la ROMAERO în zona dedicată reparării și testării aeronavelor.
Ştiaţi că panourile fotovoltaice realizează conversia directă a luminii în energie electrică la nivel atomic? Unele materiale au proprietatea de a absorbi fotoni de lumina şi a elibera electroni. Acest efect poartă numele de efect fotoelectric. Atunci când aceşti electroni sunt captaţi rezultă un curent electric care poate fi utilizat ca electricitate.
Înţelege cum funcţionează un sistem de canalizare. Vino să vezi în acţiune o instalaţie demonstrativă complet funcţională, în mărime naturală.
Se adresează tinerilor cu vîrste între 12 – 18 ani.
Cum putem descoperi dacă alimentele sunt bune sau nu? Cum detectăm eventualii contaminanţi? Vino în laboratoare ca să afli răspunsul de la cercetătorii în chimie alimentară.
Be adresează: grupurilor organizate de elevi de liceu sau clasa a 8 a.
Lumea roboților de line/mini-sumo, bobinei Tesla, display-urilor POV, roboților autonomi, dispozitivelor medicale purtabile.
Pentru a susţine demersul orientării spre ştiinţă al Bucharest Science Festival, Muzeul de Geologie îşi deschide porţile în mod gratuit grupurilor organizate.
Prezentarea unor roboți construiți de elevii Colegiului Tehnic „Gheorghe Balș”- Adjud.
Prezentări şi dezbatere
Eseuri, prezentări și dezbatere.
Prezentări și dezbatere.
Experimente ştiinţifice şcolare, în aer liber.
Prezentări ale unor tehnici revoluţionare în industria alimentară.
Proiecție film documentar și dezbatere.
Prezentări, proiecție film și dezbatere.
Prezentare și dezbatere
Prezentare şi dezbatere.
Prezentare şi dezbatere
Proiecţie film documentar
Proiecte Scratch
Prezentare şi dezbatere.
Prezentare şi dezbatere.
Prezentare şi dezbatere.
Prezentare si dezbatere
Insectele sunt benefice atât pentru plante cât și pentru animale. Amplasarea unui hotel pentru insecte în grădină contribuie atât la imbogățirea biodiversității, cât și la creșterea producției de flori și fructe sănătoase.
Alături de elevi, vom construi un hotel de insecte care va fi amplasat în grădina școlii.
Explorăm Pădurea Verde, pentru a observa cum plantele și animalele se pregătesc pentru iarnă. Vom învăța cum să ne orientăm cu ajutorul hărților și busolei, observăm păsările cu binoclul și aflăm mai multe despre natura care ne înconjoară.
Fără limită de vârstă, toți doritorii sunt bineveniți.
În cadrul activităților propuse în săptămâna 24-28 septembrie, elevii de la mai multe școli bucureștene, coordonați de profesorii lor, se vor întâlni în sediul Școlii Gimnaziale Nr.150 unde își vor îndrepta atenția spre științe prin discuții la dirigenție și activități interdisciplinare la științe.