fbpx

Ștefan Pălărie (USR): Trei explicații pentru faptul că Ligia Deca ignoră chemările în Parlament

Senatorul USR Ștefan Pălărie prezintă ceea ce, în opinia sa, reprezintă trei posibile explicații pentru faptul că Ligia Deca, ministrul Educației, nu s-a prezentat, până acum, în fața Parlamentului, pentru a-și prezenta prioritățile mandatului.

USR a invitat-o pe Deca în fața comisiilor de învățământ, dar și la ”Ora ministrului”, procedură parlamentară care se desfășoară în plen:

Ce spune Ștefan Pălărie:

Există 3 explicații pentru care ministrul Ligia Deca ignoră chemările în Parlament.

Ieri a fost deja cel de-al doilea eveniment la care doamna ministru Ligia Deca a participat în Palatul Parlamentului pe diferite teme. Asta în condițiile în care aproape am pierdut șirul invitațiilor pe care noi, USR, i le-am adresat, de a veni să ne prezente transparent și cu o abordare colaborativă prioritățile mandatului – în același Parlament. În momentul de față, eu personal nu reușesc să găsesc pentru toată situația decât 3 posibile explicații:

1. Doamna ministru are o confuzie de rol după atât de mulți ani de consilier și obișnuită doar să recomande, dar apoi deciziile să fie luate în altă parte. Doamna ministru rămâne în continuare cu reflexele vechi și nu înțelege că, din perspectivă decizională și, mai ales, instituțională trebuie să ai această minimă colaborare politică cu toate instituțiile statului, mai ales Guvern <-> Parlament, dar și că e o chestiune de minimă politețe ideea de a răspunde acestor invitații, fie ele informale sau oficiale.

2. Cea de-a doua explicație posibilă este că Ligia Deca este consiliată la rândul ei să nu vină în Parlament, să se baricadeze în Ministerul Educației, la fel ca ministrul Cîmpeanu, și să opacizeze orice formă necesară de dialog, tocmai pentru ca Parlamentul, care va urma să dezbată inițiativele legislative ale Ministerului să o poată face fără un orizont de așteptare sau predictibilitate. Acești consilieri fie în mod intenționat o consiliază prost, și asta înseamnă ticăloșie, fie o consiliază bine, dar pentru o agendă cu totul alta decât în interesul țării. Cred că Ligia Deca ar putea cerne mult mai bine sfaturile pe care le primește.

3. Iar cea de-a 3-a explicație, ultima posibilă, este că doamna Ligia Deca s-a obișnuit cu atmosfera de la Cotroceni în privința modului în care problemele stringente ale țării trebuie să fie soluționate. În cazul ăsta, m-aș fi bucurat mai degrabă ca doamna ministru să fi fost consiliera prezidențială a președintelui Austriei, că tot vorbim destul de mult în contextul Schengen de cancelaria acestei țări. Spun Austria pentru că l-am întâlnit personal pe președintele Austriei călătorind cu trenul până la o conferință pe teme sociale și politice, la care am participat împreună, și l-am văzut alături de oameni.

Mi-ar fi plăcut ca doamna Ligia Deca să vadă și să învețe de la acest președinte ce înseamnă felul de a conduce al unui om obișnuit, să fie printre oameni, să le asculte problemele și să își folosească rolul prezidențial pentru găsirea soluțiilor. În contrast, În România am avut mai degrabă o liniște asurzitoare, combinată cu o continuă percepție de aroganță și de a avea o președinție care nu coboară de pe înaltul piedestal la nivelul cetățenilor, să-i asculte sau să le comunice ceva.

Așadar, fie Ligia Deca încă are această confuzie de rol, fie are consilieri slabi sau ticăloși, fie încă păstrează reflexele ale mult prea multor ani, antrenate cu modul de a conduce cabinetul prezidențial al Cotroceniului. Oricare ar fi dintre cele 3, nu stăm bine deloc. Domeniul educației este unul critic pentru țară. Dacă eu greșesc și nu e niciuna dintre cele 3 explicații, recunosc că nu pot să-mi imaginez ce fel de resort intern poate să continue acolo o amânare zi după zi după zi a unei întâlniri executiv-parlament, una care este legitimă, necesară, de bun simț, normală pentru orice stat funcțional din spațiul european.
Această incapacitate de înțelegere mă face să fiu din ce în ce mai suspicios și precaut, inclusiv legat de următoarele decizii ale doamnei ministru, în ciuda faptului că plecasem la drum cu speranțe mai mari, pentru un om ce părea să fie apropiat de educație și după experimentul Cîmpeanu, care ne-a costat pe noi toți atât de mult.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.