fbpx

4 octombrie 1957: Sputnik. Începe Era Spațială

Aceasta este data la care a început Era Spațială, odată cu lansarea primului satelit produs de om: Sputnik, fabricat în Uniunea Sovietică. Traducerea din limba rusă a cuvântului ”Sputnik” este ”tovarăș de călătorie”. Naveta spațială înconjura Pământul o dată la fiecare 95 de minute, cu o viteză de aproape 20.000 de mile pe oră și la o altitudine de 500 de mile deasupra Pământului. A fost lansat de pe teritoriului fostei republici sovietice Kazahstan și a rămas pe orbită timp de aproape trei luni.

Satelitul cu greutatea de peste 83 de kilograme transmitea un semnal radio care putea fi recepționat în majoritatea zonelor terestre.

Sputnik a căzut înapoi pe Terra la data de 4 ianuarie 1958.

Inițial, politicienii și militarii sovietici voiau rachete intercontinentale în cadrul confruntării lor cu Occidentul; racheta R-7 în pregătire trebuia să fie folosită pentru lansarea bombelor atomice.

Proiectul folosirii rachetei R-7 ca lansator spațial a început după ce Serghei Koroliov i-a explicat, în timpul unei inspecții din ianuarie 1956, Primului Secretar al PCUS, Nikita Hrușciov, posibilitatea de a lansa un laborator orbital denumit „Obiectul D”. Era, prin urmare, posibil să se profite de lansatorul R-7 pentru a face o aventură în domeniul științific care ar permite sovieticilor să depășească Statele Unite ale Americii care întreprinseseră teste în vederea lansării unui satelit în cadrul Anului Geofizic Internațional din 1957-1958. Proiectul D, prea ambițios, a întârziat, iar dezvoltarea unui obiect de mici dimensiuni a fost hotărâtă după un an.

Sputnik Era Spațială

Primele cinci lansări ale rachetei au fost eșecuri. Însă ultimele două validau lansatorul, dar problema rămasă nerezolvată o constituia dislocarea etajului superior al rachetei. Cunoscând, potrivit serviciilor de informații sovietice, posibilitatea ca o încercare americană de lansare să aibă loc curând, a fost hotărâtă lansarea satelitului PS-1, așezat într-o „scufie” mai ușoară, la data de 6, apoi 4 octombrie 1957 (sursă: Wikipedia).

Citește și:

3 octombrie 1988: Moare ”părintele” mașinilor Mini

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.