4 octombrie 1957: Sputnik. Începe Era Spațială

Aceasta este data la care a început Era Spațială, odată cu lansarea primului satelit produs de om: Sputnik, fabricat în Uniunea Sovietică. Traducerea din limba rusă a cuvântului ”Sputnik” este ”tovarăș de călătorie”. Naveta spațială înconjura Pământul o dată la fiecare 95 de minute, cu o viteză de aproape 20.000 de mile pe oră și la o altitudine de 500 de mile deasupra Pământului. A fost lansat de pe teritoriului fostei republici sovietice Kazahstan și a rămas pe orbită timp de aproape trei luni.

Satelitul cu greutatea de peste 83 de kilograme transmitea un semnal radio care putea fi recepționat în majoritatea zonelor terestre.

Sputnik a căzut înapoi pe Terra la data de 4 ianuarie 1958.

Inițial, politicienii și militarii sovietici voiau rachete intercontinentale în cadrul confruntării lor cu Occidentul; racheta R-7 în pregătire trebuia să fie folosită pentru lansarea bombelor atomice.

Proiectul folosirii rachetei R-7 ca lansator spațial a început după ce Serghei Koroliov i-a explicat, în timpul unei inspecții din ianuarie 1956, Primului Secretar al PCUS, Nikita Hrușciov, posibilitatea de a lansa un laborator orbital denumit „Obiectul D”. Era, prin urmare, posibil să se profite de lansatorul R-7 pentru a face o aventură în domeniul științific care ar permite sovieticilor să depășească Statele Unite ale Americii care întreprinseseră teste în vederea lansării unui satelit în cadrul Anului Geofizic Internațional din 1957-1958. Proiectul D, prea ambițios, a întârziat, iar dezvoltarea unui obiect de mici dimensiuni a fost hotărâtă după un an.

Sputnik Era Spațială

Primele cinci lansări ale rachetei au fost eșecuri. Însă ultimele două validau lansatorul, dar problema rămasă nerezolvată o constituia dislocarea etajului superior al rachetei. Cunoscând, potrivit serviciilor de informații sovietice, posibilitatea ca o încercare americană de lansare să aibă loc curând, a fost hotărâtă lansarea satelitului PS-1, așezat într-o „scufie” mai ușoară, la data de 6, apoi 4 octombrie 1957 (sursă: Wikipedia).

Citește și:

3 octombrie 1988: Moare ”părintele” mașinilor Mini