
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, afirmă că definiția unui profesor ideal al vremurilor noastre nu mai este reprezentată de personajul Domnu Trandafir, rămas în memoria colectivă ca un astfel de reper.
”Foarte convenabil ar fi să prezint o listă de calități, le bifăm, e absolut cadrul didactic ideal. Problema e puțin mai complicată și o să vă spun de ce. În primul rând, fiindcă trebuie să punem în paralel așteptările societății de la noi, și aici aș îndrăzni să particularizez, mai degrabă așteptările părinților de la profesori, pentru că ele sunt cele mai mari. Își doresc un <Domnu Trandafir>. Din păcate, nu mai există paradigma asta, ar trebui să ieșim din ea, fiindcă încă mai auzim și sunt sigur că auziți și dumneavoastră ca și mine: <Doamne, ce bine era pe vremea noastră>, <Învățământul pe vremea mea era învățământ>. Nu mai e vremea noastră, asta e problema. Societatea este cu totul alta decât cea în care am copilărit eu sau dumneavoastră sau oricare dintre noi, chiar dacă e numai cu 10 ani în urmă față de generațiile actuale. Și portretul-robot al profesorului ideal nu mai e neapărat Domnu Trandafir. Poate n-o să vă placă asta, dar asta e realitatea”, a declarat secretarul de stat în emisiunea ”Educația la putere”, difuzată de televiziunea publică.
”Avem copiii mutați aproape majoritar în altă lume decât a noastră, în cea digitală, în care mulți dintre noi pășim cu timiditate. Și, dacă nu încercăm să mergem pe teritoriul lor, îi pierdem. Deci prima calitate pd care din punctul meu de vedere, nici măcar nu o luați ca pe o opinie oficială, este capacitatea profesorului de a se adapta vremurilor, care vremuri se schimbă cu o viteză uimitoare”, a adăugat Sorin Ion.