
Liceul Teoretic „Ion Barbu” a găzduit duminică, 09 februarie 2025, o activitate inedită în cadrul Programului „Școală-ambasador a Parlamentului European” (EPAS), prin organizarea unei simulări a Parlamentului European. Evenimentul a oferit elevilor oportunitatea de a experimenta procesul legislativ european și de a înțelege mai bine mecanismele decizionale ale Uniunii Europene.
Activitatea a început acum două săptămâni, când elevii au fost împărțiți în șase grupuri europarlamentare și cinci comisii europarlamentare:
Toate directivele europene au fost dezbătute în aceste comisii de specialitate înainte de a fi supuse votului în plen. În cadrul acestei activități, cei 15 juniori ambasadori, alături de cei peste 50 de colegi de-ai lor, au simulat o sesiune parlamentară în care au dezbătut mai multe directive europene de actualitate, după modelul real al Parlamentului European. Directivele europene sunt următoarele:
„Coordonarea Comisiei pentru Drepturile Femeilor și Egalitatea de Gen a fost o experiență deosebită, pe care am apreciat-o profund. Acest rol mi-a oferit oportunitatea de a lucra alături de un grup de persoane dedicate, unite de un obiectiv comun: analizarea și dezbaterea Directivei privind sprijinirea mamelor care revin pe piața muncii. Procesul a implicat un dialog constructiv, argumente bine fundamentate și un angajament constant pentru a asigura că propunerile noastre pot avea un impact real și pozitiv”, a declarat Ana-Maria Clopotariu, ambasador junior și președinta Comisiei pentru Drepturile Femeilor și Egalitatea de Gen în cadrul activității.
„Deși nu a fost prima dată când am coordonat o astfel de comisie, această experiență a fost una aparte, deoarece am avut oportunitatea de a lucra pe teme care se aliniază cu interesele mele, precum securitatea cibernetică a Uniunii Europene. Alături de echipa mea, am analizat provocările complexe și am căutat soluții pentru problemele care, deși momentan fictive, reflectă realități tot mai presante. Diversitatea ideologică a membrilor comisiei, provenind din grupuri parlamentare diferite, nu a reprezentat un obstacol ci, dimpotrivă, a generat un dialog constructiv și a condus la propuneri valoroase pentru îmbunătățirea directivei. A fost o activitate extrem de interesantă, iar faptul că, fiind în clasa a XII-a, este posibil să nu mai am ocazia de a coordona o astfel de comisie face ca această experiență să fie cu atât mai prețioasă”, a declarat Alexandra Nicorescu, ambasador junior și președinta Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne în cadrul activității.
Un alt moment-cheie al acestei simulări a fost alegerea președintelui Parlamentului European, prin vot, un proces democratic care a implicat toți elevii participanți. Fiecare grup parlamentar a încercat să negocieze pentru funcția de președinte, având ca obiectiv obținerea unei majorități pentru directivele pe care le susțin.
„În calitate de președintă a dezbaterii europarlamentare, am avut responsabilitatea de a asigura un cadru echilibrat, organizat și eficient pentru desfășurarea discuțiilor. Gestionarea unui astfel de eveniment a fost o provocare semnificativă, însă și o oportunitate extraordinară de a contribui la un schimb de idei constructiv, esențial pentru înțelegerea și abordarea temelor de actualitate europeană. Mă bucur că mi-am convins colegii să mă voteze drept președintă a Parlamentului European și mi-au oferit astfel ocazia de a coordonez un proiect de o asemenea anvergură și să susțin dialogul democratic într-un cadru profesionist”, a declarat Miruna Giugăl, ambasador junior și președinta Parlamanului European în cadrul activității.
Prin această simulare, elevii nu doar că au învățat despre parcursul legislativ al directivelor, dar și-au dezvoltat abilitățile de negociere, lucrul în echipă și comunicarea eficientă. Evenimentul s-a desfășurat într-un cadru interactiv, unde elevii au avut șansa să joace roluri diferite – de la europarlamentari la președinți de comisii – și să își exprime opiniile asupra unor subiecte de interes european.
„La început, am întâmpinat dificultăți, deoarece este dificil să promovezi valori în care nu crezi și, cu atât mai mult, să convingi pe alții să le adopte. Cu toate acestea, mă bucur că am avut oportunitatea de a coordona un astfel de grup parlamentar. A fost o experiență intensă din care am învățat multe, inclusiv faptul că uneori cel mai clar exemplu este unul de «așa nu». Sunt convins că atât colegii mei de grup, cât și toți cei implicați, au învățat o lecție importantă: doar uniți putem face față provocărilor și diferitelor pericole”, a declarat Alexandru Stoica, ambasador juniori și președintele unui grup parlamentar în cadrul activității.
„La început, sarcina de a fi președintele celui mai mare grup din Parlamentul European părea a fi ca orice alt angajament, însă de-a lungul proiectului s-a dovedit că nu este așa. Pregătirea membrilor pentru fiecare comisie din care făceau parte a fost plăcută, dar a necesitat timp și răbdare, astfel încât să negociem pentru a ne atinge toate obiectivele. Toate aceste responsabilități au fost foarte solicitante, dar în final, când totul a mers așa cum mi-am plănuit alături de echipă, fericirea și mândria pe care am simțit-o nu s-a comparat cu cea din alte proiecte”, a declarat Ianis Nemeș, ambasador junior și președintele unui grup parlamentar în cadrul activității.
„Acest program le oferă elevilor noștri nu doar cunoștințe despre instituțiile europene, ci și competențe esențiale pentru viitor: spirit critic, colaborare și leadership. Educația civică aplicată în acest mod este extrem de valoroasă pentru formarea tinerilor ca cetățeni activi și informați”, a declarat prof. Laurențiu Popica, directorul Liceului Teoretic „Ion Barbu”.
„Prin participarea la această activitate, elevii au experimentat direct importanța cooperării și a dialogului în procesul decizional european. Dezbaterile din comisii și din plen au fost ocazia perfectă pentru ca ei să își exprime punctele de vedere, să negocieze și să găsească soluții, exact așa cum se întâmplă în Parlamentul European. Acest tip de experiență practică este esențială pentru formarea viitoarelor generații de cetățeni activi și responsabili”, a declarat prof. Cristian Tănase, ambasador senior în cadrul programului EPAS și coordonatorul activității de simulare a Parlamentului European.
„Această simulare a fost o oportunitate extraordinară pentru elevi să își dezvolte abilitățile de argumentare, negociere și luare a deciziilor. Ne bucurăm că, prin programul EPAS, putem aduce Uniunea Europeană mai aproape de tineri și îi putem implica activ în înțelegerea proceselor democratice”, a declarat prof. Ioana Constantin, ambasador senior în cadrul programului EPAS.
Programul „Școli-ambasador” al Parlamentului European urmărește sensibilizarea elevilor în legătură cu democrația parlamentară europeană, cu rolul Parlamentului European și cu valorile europene. Îi încurajează pe aceștia să participe activ la procesele democratice ale Uniunii Europene. Programul vizează elevii din diverse medii educaționale, sociale și geografice. Liceul Teoretic „Ion Barbu” face parte din acest program începând cu anul 2021 .Programul „Școli-ambasador” al Parlamentului European este implementat de Biroul de Legătura al Parlamentului European în România.