fbpx

Simion Hăncescu, șeful sindicaliștilor care au cerut spor pentru radiații, este profesor de fizică

Simion Hăncescu, șeful FSLI, organizația sindicaliștilor care au solicitat spor pentru radiațiile emise de computer, este profesor de fizică.

Silviu Gurlui, cadru universitar tot în domeniul fizicii, a contrazis public argumentul din solicitarea FSLI, potrivit căruia radiațiile respective ar fi periculoase pentru profesori.

Afirmațiile lui Gurlui sunt susținute și de alte organizații academice din domeniul fizicii.

În CV-ul său publicat pe pagina de internet a FSLI, Simion Hăncescu afirmă că este absolvent al Facultății de Chimie, însă are licență atât în acest domeniu, cât și în Fizică. Mai mult, el a predat această materie încă din anul 1986.

 

Teoria că radiațiile emise de un laptop ar fi periculoase pentru sănătate este contrazisă de mai multe organizații profesionale din domeniul fizicii. De exemplu, Health Physics Society, o organizație de experți care se ocupă tocmai cu impactul fenomenelor fizice asupra sănătății, infirmă cu argumente științifice afirmația făcută de FSLI în solicitare:

”Singura emisie de radiații măsurabilă de la un laptop este reprezentată de undele radio. Suntem expuși în mod constant la astfel de radiații din toate direcțiile și surse multiple, inclusiv semnale radio și TV, aparate electronice etc. Datele actuale indică faptul că acestea nu sunt dăunătoare sănătății noastre.”

La rândul său, Silviu Gurlui, profesor de fizică la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, combate argumentul FSLI:

”Tehnologia la care s-a ajuns azi a redus cu mult orice pericol. Problema nu se poate pune decit cu o oarecare probabilitate, pe termen lung, si in special la copii. Sunt doua aspecte, radiatia optica emisa de ecranele LED in zona 460 nm (albastru) si cimpul electromagnetic generat de electronica calculatorului (laptop, tableta, smartphone). Intensitatea luminii albastre se poate insa reduce la jumatate prin activarea filtrului din setarile tabletei, smarphonului, etc.

Lumina albastra la aceasta lungime de unda poate obosi ochiul. Asta se vede mai ales la copii si la cei mai in virsta. Mai pot fi si o serie de probleme biologice pe termen lung, dar mai e loc de cercetare. Limita int. cimpului magnetic generat de aceste instrumente pare departe de maximul care ar putea afecta sanatatea. Spre exemplu in Olanda, Belgia, Franta, Germania este recomandat preventiv pentru copii ca limita sa fie de maxim 0.4 microT = MEDIA ANUALA.”

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a trimis către Ministerul Educației o adresă în care solicită spor la salarii pentru cadrele didactice care predau online. Dat fiind că școlile sunt în scenariul roșu în toată țara, acest lucru ar însemna creșteri de salarii pentru toate cadrele didactice din România.

”Vă rugăm să aveți în vedere faptul că, de la începerea anului școlar 2020-2021, multe unități au funcționat în scenariul doi sau trei, iar pentru următoarele 30 de zile și nu numai, actul educațional se va desfășura, la nivel național, exclusiv online, ceea pe presupune o perioadă îndelungată de expunere a cadrelor didactice la radiațiile emise de dispozitivul electronic”, precizează sindicaliștii în solicitarea publicată, în premieră, de Educație Privată.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.