fbpx

Emilia Șercan: Dr. Bode a cerut retragerea cărții pentru că se teme de un nou verdict de plagiat

„Dr. Bode a cerut retragerea cărții de către editura care i-a publicat-o – CA Publishing – pentru a evita un nou verdict de plagiat care i-ar putea viza cartea”, afirmă jurnalista Emilia Șercan, după ce EduPedu.ro a anunțat că ministrul de Interne a cerut retragerea cărții bazate pe teza sa de doctorat, în urma confirmării de către UBB a plagiatului. La rândul său, ministrul a reacționat la solicitarea G4Media.ro, susținând în continuare că „hotărârea Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai este afectată de grave vicii de legalitate”.

Reacția Emiliei Șercan

„Să explic la ce nou verdict de plagiat mă refer. Tezele de doctorat pot fi verificate doar de către comisiile de etică ale universităților, după ce CCR a eliminat dreptul CNATDCU de a analiza teze suspecte și de a retrage titluri de doctor. În cazul tuturor celorlalte creații științifice, care nu sunt teze de doctorat, precum cărțile, manualele, articolele științifice, acestea pot fi analizate fără probleme de către Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), care poate emite decizii de plagiat și nu numai. Așadar, dr. Bode se teme de un nou verdict de plagiat din partea CNECSDTI care ar putea viza, de această dată cartea.

Unii se vor întreba, bine, dar de ce ar avea această teamă? Pentru că UBB l-a atenționat în hotărârea în care a constata plagiatul în teza lui, din 11 ianuarie 2023, că dacă editura nu retrage cartea în 15 zile îl dă pe mâna CNECSDTI. UBB anunța la punctul (6) din decizie așa: „dacă această retragere nu este comunicată Universității Babeș-Bolyai într-un termen de 15 zile calculate de la comunicarea prezentei hotărâri, Comisia va sesiza Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării pentru analiza cărții mai sus menționate”.

Cele 15 zile expirau azi, exact în ziua în care dr. Bode a notificat UBB că a cerut editurii să îi retragă „opera” de pe piață și să nu o mai reediteze. Așadar, de spaima unui nou verdict de plagiat, dat de CNECSDTI, dr. Bode s-a conformat cuminte solicitării UBB. Un nou verdict, care ar declara și cartea lui dr. Bode ca fiind plagiată, ar fi devastator, pentru că astfel decizia UBB ar fi (re)confirmată și de o instanță academică națională.

Și acum partea drăguță: chiar dacă dr. Bode s-a conformat solicitării UBB, asta nu înseamnă că cineva – oricine – nu poate depune plângere la CNECSDTI pentru a-i fi verificată și cartea”, este mesajul scris de Emilia Șercan pe Facebook.

Reacția lui Lucian Bode

Într-un punct de vedere transmis G4Media.ro, ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat:

„Precizez că publicarea cărții a fost un demers independent pe care l-am întreprins, ce nu a fost realizat sub egida Universității Babeș-Bolyai și nici nu a fost parte a obligațiilor de natură academică pe care le-am avut în calitate de student-doctorand în cadrul Școlii Doctorale „Relații Internaționale și Studii de Securitate”. Apreciez în continuare că hotărârea Comisiei de Etică este afectată de grave vicii de legalitate și că masurile dispuse reprezintă acte vătămătoare, însă până la lămurirea definitivă a acestor aspecte de către instanțele de judecată, am solicitat editurii CA Publishing, unic deținător al drepturilor editoriale asupra cărții, retragerea de la difuzare și/sau comercializare a oricăror exemplare, respectiv suspendarea oricăror demersuri de republicare”.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.