
Marinela Marc, șefa ISJ Cluj, afirmă, în contextul dezbaterilor despre noile planuri-cadru de la liceu, că la orice schimbare există rezistență, însă elevii doresc ca această reformă să fie făcută.
”Elevii, profesorii, părinții doresc reformă curriculară. Și reforma începe, evident, cu planuri-cadru, urmate de alte documente și demersuri care ne vor ajuta să le implementăm. Sigur că la orice schimbare există rezistență, există persoane care s-au obișnuit ca lucrurile să meargă într-un anume fel, ne sperie, ne provoacă, dar, dacă ascultăm în primul rând vocea elevilor noștri, vom fi convinși că ei își doresc această schimbare, că își doresc ca și la noi, ca în multe alte țări, să aibă posibilitatea, în ciclul superior al liceului, să aleagă discipline care îi interesează pentru parcursul lor ulterior, pentru ce vor vrea să facă în carieră”, a declarat Marinela Marc, la dezbaterea în format fizic despre planurile-cadru, organizată, vineri, la Cluj-Napoca.
”Cred că trebuie să ieșim din paradigma <o oră în plus la disciplina x, o oră în plus la disciplina y> și să gândim aceste planuri în integralitatea documentului și în spiritul principiilor care au stat la baza construirii lor. Nu este suficient să citim doar o coloană cu un anumit număr de ore dedicat anumitor discipline. Trebuie să ne gândim că aceste planuri cadru vor sta la baza programelor de examene naționale, gândite în conformitate cu noua Lege a învățământului preuniversitar”, a transmis inspectorul general școlar al județului Cluj.
”Doar un mic exemplu vreau să vă dau, pentru că sunt profesor de foarte mulți ani și am prins multe schimbări în sistem, La un moment dat. când s-a schimbat programa la limba și literatura română, în clasa a zecea nu se mai studia un trimestru întreg poezia lui Eminescu. Era jale mare în sistem. Eu sunt profesor de limba și literatura română. Am trecut de acea etapă și reușim să transmitem lucruri importante despre marele nostru poet și în condițiile actualelor planuri-cadru și programe școlare. Pentru că profesorii sunt creativi și, dacă doresc, pot să se folosească de textul eminescian în orice context pentru a transmite anumite conținuturi sau forma anumite competențe”, a adăugat șefa ISJ Cluj.