17 octombrie 1956: Se naște Mae C. Jemison, prima femeie afro-americană care a ajuns în spațiu

De profesie medic, Jemison este licențiată în inginerie chimică și are un doctorat în medicină, obținut în 1981. Înainte de a deveni astronaut, ea a profesat ca medic în Africa de Vest. NASA a selectat-o pe Jemison pentru a o antrena ca astronaut în 1987. Pe 12 septembrie 1992, ea s-a îmbarcat pe naveta spațială Endeavour, unde a avut rolul de specialist în știință al misiunii. În cele opt zile în care s-a aflat în spațiu, Jemison a efectuat experimente legate de starea de rău în spațiu și a cercetat pierderea densității osoase în condiții de gravitație zero.

Ea a părăsit NASA în 1993 și a devenit direcotrul Institutului Jameson pentru Promovarea Tehnologiei în Țările în Curs de Dezvoltare, o organizație care se ocupă cu cercetarea, implementarea și evaluarea tehnologiilor de ultimă oră în mediu real.

Mae C. Jemison a fost, de asemenea, primul astronaut adevărat care a apărut într-un episod din serialul Star Trek.

Potrivit site-ului studentie.ro,  la doar 5 ani, Mae Carol Jemison știa deja să citească. Când învățătoarea ei a întrebat-o ce-și dorește să fie în viitor, Mae a răspuns: “Om de știință”. Învățătoarea a fost surprinsă de răspunsul micuței Mae. Nu foarte multe femei deveneau cercetători la acea vreme, cu atât mai puțin femei de culoare. Dar a fost prima alegere a lui Mae, de altfel și singură.
Dragostea lui Mae pentru știință a condus-o în bibliotecă. A fost atrasă de cărțile despre Univers. Îi plăceau și romanele science fiction. În clasa a 6-a citea cărțile lui Madeline L’Engle “A Wrinkle in Time” și “The Arm of the Starfish”.
“Aceste cărți m-au marcat pentru că eroinele lor erau femei, printre oamenii de știință se numărau și femei”, a declarat Jemison.
Așa cum aminteam mai sus, Mae nu s-a dedicat doar cărților. A fost membru activ în Guvernul Studenților, a jucat în piese de teatru și a urmat cursuri de dans.

 

https://www.youtube.com/watch?v=3L5Sz-fdahY