fbpx

Şcolile şi spitalele vor cumpăra doar alimente româneşti. Lanţul scurt va fi adoptat prin OUG

foto: Freepik.com

Școlile și spitalele se vor aproviziona doar cu alimente românești direct de la producătorii locali. Propunerea a fost făcută de fer­mierii români la întâlnirile cu premierul Nicolae Ciucă și urmează să se concretizeze printr-o ordonanţă de urgenţă, care va fi adoptată săptămâna aceasta.

Brașovul este primul oraș din țară care testează deja conceptul de lanț scurt de aprovizionare, pentru programul „Cornul și laptele”. Încă de la începutul acestui an, produsele lactate, de panificație și fructele sunt distribuite zilnic de la 37 de producători locali celor 23.000 de copii din municipiu. Mai mult, cei mici au ocazia și să viziteze fermele de unde provin acestea, potrivit stirileprotv.ro.

„Noi am reușit să selectăm furnizorul astfel încât să nu trebuiască să luăm după raportul cel mai mic preț atunci când facem achiziția, ci după o serie de punctaje care să includă inclusiv calitatea produselor, distanța de aprovizionare”, a declarat Flavia Boghiu, viceprimarul municipiului Brașov, pentru sursa citată.

Aceste principii ar urma să fie implementate la nivel național. Produsele pentru mâncarea din spitale, unități militare, pentru programele din școli sau pentru hrana din centrele pentru copii și bătrâni ar urma să fie cumpărate de aceste instituții de la producători locali, în următorii doi ani, conform ordonanței, după cel mai bun raport calitate-preț. Acesta va cântări 70% din punctajul total, din care 50% se referă la lanțul de aprovizionare și 20% la autorizațiile pentru siguranța alimentelor. Lanțul de aprovizionare înseamnă totalitatea operatorilor economici implicați și cu cât sunt mai puțini, cu atât punctajul va fi mai mare.

Măsura i-ar ajuta și pe fermieri, Comisia Europeană încurajând principiile lanțului scurt de aprovizionare și oferind fonduri pentru fermele care vor să vândă produsele direct cumpărătorilor.

Elevii din Brașov învaţă de la fermieri cum se cultivă legumele și fructele şi cum se fac produsele lactate

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.