fbpx

Școlile din Marea Britanie nu mai pot folosi materiale didactice de la organizații anticapitaliste

Guvernul din Marea Britanie le-a ordonat școlilor să nu folosească resurse educaționale de la organizații anticapitaliste, care și-au exprimat dorința de a pune capăt acestui sistem economic, relatează The Guardian.

Ghidul Departamentului pentru Educație (DfE) emis joi pentru managerii de școli și profesorii implicați în stabilirea curriculumului a clasificat anticapitalismul drept „o poziție politică extremistă” și l-a echivalat cu opoziția față de libertatea de exprimare, cu antisemitismul, dar și cu susținerea activităților ilegale.

Fostul cancelar parlamentar John McDonnell a declarat că măsurile au interzis efectiv referirea în școli la evenimente cheie din istoria britanică și că aceasta simbolizează „autoritarismul” în creștere în cadrul partidului conservator de guvernare.

Ghidul, care face parte din recomandările extinse  pentru punerea în aplicare a curriculum-ului statutar, afirmă: „Școlile nu ar trebui în niciun caz să utilizeze resurse produse de organizații care adoptă poziții politice extreme. Acest lucru este valabil chiar dacă materialul în sine nu este extremist, întrucât utilizarea acestuia ar putea implica aprobarea sau sprijinul față de respectiva organizație. ”

Respectivul document enumeră exemple de ceea ce a fost descris ca „poziții politice extreme”, cum ar fi „o dorință declarată public de a desființa sau răsturna democrația, capitalismul sau de a pune capăt alegerilor libere și corecte”; opoziția față de libertatea de exprimare; utilizarea limbajului rasist, inclusiv antisemit; susținerea activității ilegale.

McDonnell a spus: „Pe această bază va fi ilegal să se facă referire la secțiuni consistente din istorie și politica britanică, inclusiv istoria socialismului britanic, a Partidului Muncitoresc și a sindicalismului, toate care în diferite momente au susținut abolirea capitalismului.

„Acesta este un alt pas în războiul cultural și această derivă către autoritarismul conservator extrem câștigă ritm și ar trebui să îngrijoreze pe oricine crede că democrația necesită libertate de exprimare și o populație educată”, a mai spus Mc Donnell.

organizații anticapitaliste

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.