fbpx

Scandal la o creșă din Sibiu unde au fost înscriși copii ucraineni

Mai mulți părinți s-au revoltat după ce trei copii ai unor refugiați ucraineni au fost înscriși la Grădinița Nr. 15 din Sibiu, în condițiile în care localnicii se află pe liste de așteptare pentru a primi un loc, relatează Turnul Sfatului.

IȘJ a confirmat înscrierea copiilor din Ucraina, dar a explicat că au statut de refugiați, fiind audienți la grupă, pe locuri suplimentare care nu au nimic de-a face cu locurile copiilor din Sibiu.

„Acești copii au statut de audienți la activitățile grupei de creșă și primesc decizie către ce grădiniță sau creșă să meargă în funcție de zona în care stau. Acești trei copii locuiesc în gazdă, în zona Grădiniței 15. Este o procedură venită de la minister care nu afectează cu nimic locurile pentru copiii sibieni. Este peste numărul de locuri. Este foarte important ca oamenii să se informeze corect și din surse sigure înainte de a trage anumite concluzii. Copiii aceștia vin dintr-o zonă de conflict armat și au statut de refugiat”, a declarat, pentru sursa citată, inspectorul Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al ISJ.   

De asemenea, Lu Knobloch, director pe programe pentru integrarea refugiaților spune că acești copii beneficiază de protecție temporară pe teritoriul țării noastre și că au dreptul la educație la fel ca toți ceilalți copii, indiferent de proveniență.

„Cred că ultimii ani au fost dificili pentru noi toți, pornind de la contextul alienării cauzat de Covid-19 și până la acest context beligerant, aflat atât de aproape de noi, și care continuă de aproape un an de zile. Departamentul SIPRI, din cadrul asociației SUS INIMA, lucrează în strânsă legătură cu autoritățile publice și vă putem confirma faptul că, locurile pe care sunt înscriși copiii refugiați, care beneficiază de protecție temporară pe teritoriul României, nu sunt locuri luate de la copiii români. Aceste locuri sunt create suplimentar pentru a putea permite o integrare, non-traumatică a copiilor în orașul nostru, în care noi, cu toții locuim împreună: sași, români, unguri, arabi, indieni, italieni și acum și ucraineni. Sper să nu uităm că suntem cu toții oameni și că acești copii, indiferent de limba și cultura lor de proveniență, sunt totuși, copii. Merită protecție, iubire și înțelegere”, a spus Lu Knobloch pentru Turnul Sfatului.

Maria Cheslărean, directoarea Grădiniței Nr.15 din Sibiu a făcut o serie de precizări cu privire la cei trei copii veniți cu familiile din zonă de conflict. Ea spune că a primit trei decizii, fiind vorba despre un copil în anul școlar 2021-2022, transferat la Grădiniță nr. 43, un copil în anul școlar 2022-2023 cu prezență zero și un copil în anul 2022-2023 cu două prezențe – o zi în ianuarie și o zi în februarie.

„Copilașii repartizați nu au ocupat paturile, ei frecventează creșa 1-3 ore/zi. Pe platformă sunt înscriși doi copii. Nu sunt pe locuri suplimentare, nu stau la program prelungit”, potrivit directoarei. 

În prezent, în unitățile de învățământ din județul Sibiu au fost integrați 85 de copii din Ucraina (6 în creșă, 46 în grădinițe, 26 ciclu primar, 5 ciclul gimnazial, 2 ciclul liceal). Dintre aceștia 53 sunt în municipiul Sibiu (6 creșă, 43 grădiniță, 3 ciclul primar și 1 ciclul gimnazial).

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.