fbpx

Șapte organizații de elevi și părinți: Viitorul educației nu poate fi dezbătut într-o lună!

Elevi și părinți cer Ministerului Educației să fie prelungită perioada de dezbateri a noilor legi, după ce zeci de profesori universitari au solicitat imperios același lucru, ieri.

Într-un comunicat de presă transmis educatieprivata.ro, asociațiile semnatare spun că „viitorul educației nu poate fi dezbătut într-o lună!” și solicită un nou termen: 31 octombrie 2022. 

Redăm comunicatul, integral:

„Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Timiș (AETM), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc) și Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL) solicită prelungirea termenului de dezbatere publică asupra Proiectului Legii învățământului preuniversitar.

Proiectul Legii învățământului preuniversitar a fost prezentat în data de 12 iulie a.c., dezbaterile pe tema sa pot avea loc până în data de 24 august a.c. Astfel, dând timp doar 40 de zile pentru a dezbate proiectul. Acest lucru este inadmisibil având în vedere că acest proiect va schimba viitorul a sute de elevi din toată țara.

În acest sens aproape 70 de profesori universitari, cum ar fi: Dacian Dragoș (președinte CNECSDTI și al Comisiei de Etică UBB), Mircea Dumitru (fost rector al Universității din București), Nicolae Lupu (președinte al Comisiei de Etică ASE București), Cristian Preda (decanul Facultății de Științe Politice UB), au tras un semnal de alarmă asupra termenului de scurtă durată al dezbaterilor publice susținând faptul că ,,este inadmisibil și ridică serioase îndoieli privind buna intenție a demersului ca unor texte normative de asemenea anvergură și importanță să le fie rezervat pentru dezbatere un interval foarte scurt“. Ținem să aducem aminte că în acest interval de timp școlile și majoritatea cadrelor didactice sunt în vacanță, în acest sens, persoanele afectate de lege nu pot avea destul timp la dispoziție pentru a analiza și dezbate proiectul.

Proiectul de lege în forma actuală întâmpină multe lipsuri și prezintă propuneri aberante ce vor crea haos în sistemul educațional. Propuneri precum: sistemul de acordare a burselor ce standardizează finanțarea burselor într-o formă de finanțare în funcție de numărul de elevi al unității de învățământ, iar criteriile de acordare a burselor vor fi stabilite de către fiecare Consiliu de Administrație în parte perpetuându-se astfel inechități în funcție de unitatea de învățământ, organizarea unor examene separate de admitere în colegii, Evaluarea Națională rămânând doar un mijloc de monitorizare a sistemului de educație lucru ce încurajează corupția și fenomenul meditațiilor, promovarea examenului de bacalaureat ce va fi format din 3 probe dintre care una opțională și una ce cuprinde disciplinele matematică, fizică, chimie, biologie, istorie geografie, științe socio-umane și multe alte propuneri ce nu își au locul în învățământ și care nu reprezintă altceva decât niște promisiuni electorale în privința cărora avem mari dubii că vor fi implementate, uitându-ne la investițiile în educație din ultimii ani. În acest sens, proiectul ar trebui să aibă un termen mai îndelungat pentru dezbatere publică, lucru ce va ajuta pentru a se ajunge la o formă optimă a sa care va ajuta sistemul educațional românesc să înainteze, nu să meargă înapoi.

Solicităm Ministerului Educației să prelungească perioada dezbaterilor publice pe tema proiectului noii legi a educației până în data de 31 octombrie.”

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.