fbpx

Rolul bunicilor în educația copiilor – sfatul prof. Flavian Georgescu

Rolul bunicilor în educația copiilor

Profesorul Flavian Georgescu, antrenor de olimpici la matematică și fost olimpic național, le va oferi părinților, cadrelor didactice și elevilor sfaturi despre cum să abordeze relația cu școala, cum să se raporteze la performanțele academice și la momentele importante din parcursul școlar.

Mai multe despre centrul de pregătire Mate Performanță, aici.

Rolul bunicilor în educația copiilor

 

Bun găsit, dragi ascultători, la o nouă ediție a emisiunii Sfatul Profesorului. Astăzi discutăm despre niște persoane atât de dragi nouă, persoane care pot avea un impact major în educația copiilor noștri și anume bunicii… despre cum pot ajuta aceștia în educația nepoților lor.

 

Dragii mei, aceasta este o temă extrem de sensibilă. Spun asta pentru că în viața fiecărei familii, există situații diferite, există probleme de altă natură, de aceea nu aș vrea să simtă nimeni că ceea ce urmează să povestim ar trebui să se întâmple cu lux de amănunte. Ba mai mult, poate că unii dintre noi nu mai au privilegiul de a avea bunicii în viață. Ceea ce vreau să punctez în ediția de azi este despre modalitatea în care bunicii pot ajuta copiii să se dezvolte, să se educe, să fie ajutați la teme, să se implice activ în educația nepoților.

 

Și m-am gândit la acest subiect deoarece pare o temă extrem de tabu, o temă despre care nu prea avem curaj să vorbim, însă ceea ce voi spune reflectă experiența mea de profesor în care am putut să constat cum se simte ajutorul bunicilor în evoluția elevilor mei.

 

Dragii mei, am observat cum bunicii pot da o mare mână de ajutor privind bunăstarea copiilor noștri. Trăim într-o societate în care părinții sunt toată ziua plecați la serviciu, apoi se întorc acasă seara foarte târziu și din păcate, de multe ori petrec timp doar câteva minute cu propriii lor copii. Poate doar înainte de culcare sau doar în weekenduri. În tot acest timp, copiii merg la diverse activități, uneori inutile, dar care să îi țină ocupați până când cineva îi va putea prelua. Unii școlari stau cu diverse bone, persoane care își pun amprenta asupra educației lor, mai ales atunci când aceștia se află la vârste fragede.

 

De aceea, prezența bunicilor poate fi extrem de utilă. Și ce frumos este atunci când copiii îi au alături și sunt ajutați la cât mai multe dintre activitățile zilnice. Bunicii ar putea fi răbdători, ar putea insufla un aer de protecție, de dragoste, iar copiii care au parte de așa ceva sunt copii fericiți. De asemenea, ținând cont de câte probleme sunt de rezolvat în fiecare zi, părinții au nevoie să fie degrevați în cât mai multe activități. Și dacă nu bunicii, atunci cine ar putea să ajute și să înțeleagă cel mai bine nevoile și urgențele familiei.

 

Așadar, acolo unde se poate, recomand cu multă căldură ca bunicii să se implice activ în educația nepoților lor. Să îi ia de la școală, să îi ajute la teme, să îi ducă la tot felul de activități educative… Toate acestea se vor vedea în dezvoltarea și în evoluția copiilor.

 

Însă, pentru ca lucrurile să funcționeze, este nevoie de o colaborare frumoasă între părinți și bunici. Spun asta pentru că de multe ori, dacă nu există disciplină și nu există o respectare clară a unor reguli astfel încât părinții și bunicii să meargă în aceeași direcție, să impună aceleași norme, să fie o echipă care să îndrume copilul către aceleași obiective, atunci mai bine renunțăm la ajutoare care mai mult strică programul copilului și creează angoase. Pentru că un lucru e cert… Copilul trebuie să fie ghidat cu aceleași principii și de către părinți și de către bunici, fie că ne place sau nu. Și cei care sunt responsabili să impună regulile și care trebuie să menegerieze, chiar și de la distanță acest proces de educare a copiilor sunt părinții. Bunicii vor merge cot la cot cu aceștia chiar dacă uneori nu le convine pentru că vremurile din prezent nu mai corespund timpurilor din trecut. Aici este nevoie de mult echilibru, de înțelegere, de armonie, de acceptare și chiar de compromisuri, cu vorba frumoasă și cu nădejdea faptului că toată familia are un singur obiectiv și anume educația armonioasă a copiilor.

 

În România se promovează o mentalitate despre bunici cum că viața e grea, ne place să ne plângem, să ne victimizăm, iar bunicii după ce devin pensionari sunt priviți inutili, deși lumea are atât de multă nevoie de ei.

 

Observ familii tinere fără ajutor de la bunici care ar dori si ar avea mare nevoie de aceștia. Mă întristează mult astfel de situații.

 

Vă rog, dragi bunici, care aveți timp și disponibilitate, veniți în ajutorul nepoților voștri pentru că ei au mare nevoie de voi. Le puteți citi o poveste, îi puteți plimba în parc, le puteți găti o plăcintă bună.

 

Mai mult decât atât, după pensie, un om care a fost ocupat o viață întreagă, are nevoie să se simtă util în continuare… Ce poate fi mai frumos decât să fie util în creșterea noii generații.

 

Sunt Flavian Georgescu și vă aștept în fiecare miercuri și vineri de la orele 13.00 și 19.00 la Național FM pentru a fi parteneri în educația copiilor noștri.

 

Conținutul acestei rubrici este disponibil, în format radio, și la Național FM. Educație Privată are acordul Național FM pentru preluarea conținutului.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.