fbpx

Rezoluția CNR: Numărul de mandate pentru rectori să fie teoretic limitat, însă, practic, la discreția universităților

foto: facebook.com/liaolgutavasilescu

Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR) a adoptat o rezoluţie prin care solicită ca numărul de mandate ale rectorilor să fie limitat, dar, în același timp, stabilit de către fiecare comunitate academică.

CNR se pronunţă ca mandatele pentru toate structurile şi funcţiile de conducere din universităţi să aibă cinci ani. Consiliul Rectorilor a respins limitarea numărului de mandate pentru toate funcţiile şi structurile de conducere universitare, la nivel de lege, potrivit Agerpres.

„Pentru consolidarea autonomiei universitare, în paralel cu asumarea responsabilităţii, numărul de mandate ale rectorului este limitat şi este stabilit de către fiecare comunitate academică. Mandatele au durata de cinci ani pentru toate structurile şi funcţiile de conducere din universităţile româneşti”, se arată în rezoluţia adoptată de CNR.

Consolidarea responsabilităţii şi autonomiei universitare prin acordarea diplomei şi titlului de doctor de către universităţi, conform uzanţelor internaţionale, susţinerea coordonării de către universităţi a tuturor ciclurilor de învăţământ superior medical, inclusiv rezidenţiatul, sunt alte solicitări ale CNR, potrivit sursei citate.

Membrii consiliului s-au reunit în perioada 10 – 12 noiembrie la Universitatea din Craiova, la eveniment participând și ministrul Educaţiei, Ligia Deca, secretarul de stat pentru învăţământ universitar, Gigel Paraschiv, preşedintele ARACIS, Mădălin Bunoiu și directorul general UEFISCDI, Adrian Curaj.

Potrivit rezoluţiei, CNR mai susţine prezenţa studenţilor din fiecare asociaţie reprezentativă la nivel naţional în fiecare comisie naţională a Ministerului Educaţiei, respectiv în fiecare Consiliu consultativ al acestuia, creşterea fondului de burse pentru studenţi, creşterea subvenţiei pentru cămine şi cantine, definirea şi susţinerea financiară a unui program naţional pentru internaţionalizare universitară „Study in Romania” (PNIU) şi susţinerea finanţării instituţionale a cercetării ştiinţifice universitare, notează Agerpres.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.