fbpx

Refugiați ucraineni evacuați în stradă. Prorector UTC: Nu suntem cămin de binefacere

captură video Europa Liberă România

Peste 30 de refugiați ucraineni au fost evacuați cu jandarmii, luni, 4 noiembrie, dintr-un cămin al Universității Tehnice de Construcții  (UTC) din București, care nu mai este folosit de studenți de șase ani, relatează Europa Liberă. „Nu suntem casă de binefacere”, spune prorectorul Cezar Vlăduț.

Femei, copii și bătrâni și-au făcut bagajele și au plecat, pentru că rectorul spune că vrea să renoveze clădirea. Căminul studențesc a fost adăpost încă de la începutul războiului.

„Ne gonesc și nu avem unde să ne ducem. Ne-a propus acum la Unirii, unde or să fie 12 persoane într-o cameră. Nu pot să îmi găseasc apartament. Am doi copii și nu am unde să mă duc”, a mărturisit o refugiată din Ucraina, pentru Europa Liberă. 

„Acum în prag de iarnă unde să plecăm? N-avem unde să ne întoarcem. În Ucraina e război. Eu am șase copii. Unde să plec cu ei?”, spune o altă refugiată.

Universitatea spune că nu are bani pentru finanțarea căminului și vrea să îl renoveze. Refugiații spun că nu își pot permite chiriile din București pentru că, deși muncesc, au salarii mici. Unii dintre ei sunt pensionari. Căminul 2 aflat pe Bulevardul Lacul Tei din București arată rău și pe exterior și pe interior. Însă refugiații ucrainenii spun că pentru ei nu contează aspectul vizual, atât timp cât pot să aibă un acoperiș deasupra capului.

„Acum șase luni i-am anunțat că o să închidem centrul, pentru că noi nu suntem DGASPC, nu suntem casă de binefacere, noi suntem universitate și acesta este un campus universitar. Și am anunțat că în șase luni noi treuie să identificăm, împreună cu ei și cu asociațiile care ne ajută, soluții pentru ei. Primăria nu ne mai plătește utilitățile. Noi am oprit utilitățile și evident că trebuie să chemăm organele competente, respectiv Poliția și Jandarmeria, să vină să preia această situație, pentru că noi nu vrem să avem nicio implicație în acest caz”, a declarat Cezar Vlăduț, prorector la Universitatea Tehnică de Construcții.

Unii dintre refugiați locuiau aici încă de când a început războiul Rusiei în Ucraina, în primăvara anului 2022. Costurile șederii lor în cămin au fost acoperite până acum de Organizația Națiunilor Unite. Ei provin din toate zonele Ucrainei. Săptămâna trecută, în cămin locuiau 90 de refugiați, după cum a relatat Hotnews.

Unii dintre ei s-au întors în Ucraina, de frică să nu doarmă pe stradă în București. Este și cazul unei mame care a plecat miercuri noapte împreună cu cele trei fiice înapoi la Nikolaev, după cum ne-au relatat refugiații pe care i-am întâlnit pe holurile căminului.

Refugiații care au rămas în București spun că nu vor să se întoarcă în Ucraina – și din cauza războiului, dar și pentru că mulți dintre ei nu mai au case în țara natală. Ar vrea să stea în România măcar până la anul, la sfârșitul lui martie, când ar trebui să se încălzească vremea și, speră ei, poate se termină și războiul, potrivit Europa Liberă. 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.