fbpx

Rectorul Universității din Craiova: Rectorii în funcție nu vor fi pe viață. Vor fi aleși de comunitatea academică, dacă au proiecte

Sursă foto: Vocea Olteniei

Cezar Spânu, rectorul Universității din Craiova și membru al Consorțiului Universitaria, a transmis către Educație Privată un punct de vedere asupra proiectului de Lege a învățământului superior, asumat de ministrul Ligia Deca. 

Rectorul critică o analiză realizată de Marian Preda, rectorul Universității din București, și publicată, astăzi, de Edupedu. Spânu consideră că prezența în politică a oamenilor din învățământ nu este o greșeală, iar despre felul în care proiectul reglementează mandatele rectorilor afirmă că este corect, pentru că aceștia sunt votați de comunitatea academică a fiecărei universități, iar Senatul îi poate demite, dacă nu își îndeplinesc obiectivele.

Declarația transmisă de Cezar Spânu către Educație Privată:

Legea educației aflată în dezbatere este foarte bună. Spre deosebire de Legea 1 din 2011 a domnului Funeriu. Acea lege nu a fost pusă în dezbatere niciodată, a fost trecută în Parlament prin asumare guvernamentală. 
Eu personal mi-am făcut datoria pentru universitatea din Craiova și pot să vorbesc despre ce am făcut eu cu oricine, inclusiv cu Funeriu. 
Acum, este o lege care a fost făcută după consultări multiple. Domnul Marian Preda spune că rectorii sunt pe viață, din cauza faptului că politicul a intervenit în educației. Uită că a fost președintele Fundației Mișcarea Populară, care s-a transformat în partid. A fost inclusiv coleg cu domnul Funeriu acolo.
Rectorii în funcție nu vor fi pe viață. Rectorii în funcție vor fi aleși de comunitatea academică dacă au proiecte, dacă vin cu ceva. Când domnul Preda a venit în funcție, Universitatea era în top 1000 în Times Higher Education, în 2019. Acum nu mai e acolo. 
Universitatea din Craiova, care a avut mari probleme, a intrat în rankinguri la poziția 1500. Dânsul a preluat o universitate în rankingul 900 și ceva și a dus-o la 1000. Să spună de ce nu mai e în 1000.
Prietenul și colegul meu Marian Preda vine și ne povestește că noi nu mai avem voie să fim rectori.  Rectorii de la UBB și de la UB sunt la primul mandat. De ce nu mai sunt în top 1000 universitățile pe care le conduc? 
 
Singura funcție votată în România, de la președinte în jos, care semnează contract de management cu un for superior, este rectorul, Noi semnăm contract de management cu universitățile noastre. Putem fi demiși oricând de Senat, dacă nu îndeplinim indicatorii. Și atunci de ce nu ar avea voie colegii mei să mă aleagă pe mine, dacă sunt bun? Mi se pare o contradicție în termeni.
În politică sunt mulți oameni. E o greșeală că oamenii din învățământ sunt și în politică? Eu zic că nu e o greșeală, eu zic că ajută. Ar trebui să fie mai mulții, cât mai muți, că altfel nu ne bagă nimeni în seamă.
Când am ajuns rector, Universitatea din Craiova avea buget 3 milioane de lei. La acest moment, are 135 de milioane de lei. Și nu mai am voie să candidez? În învățământul superior, Senatul votează omul care face bine. Vă asigur, vă garantez.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.