fbpx

Rectorul SNSPA: România va fi în 2023 parte a Spațiului Schengen

Sursă foto: Facebook/Remus Pricopie

Prof. univ. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a transmis o declarație publică, în care afirmă că România va face parte din Spațiul Schengen, din 2023. Declarația vine în contextul în care Austria a anunțat că se va opune acceptării României și Bulgariei, la sesiunea de astăzi a consiliului JAI.

Ce spune Remus Pricopie:

„Indiferent care va fi decizia de astăzi a Consiliului Miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne din UE (JAI), România va fi în 2023 parte a Spaţiului Schengen. Dacă Austria ne va susţine azi, la Consiliul JAI, sau se va abţine de la vot, decizia politică este clară, iar procedurile tehnice vor fi declanşate pentru a implementa, chiar şi etapizat, această hotărâre până în martie-aprilie 2023. Dacă Austria va face astăzi recurs la dreptul de veto, România şi celelalte ţări europene vor avea la dispoziţie şi alte instrumente pentru ca, în final, în termen de câteva săptămâni, să se ajungă la un acord, urmând ca apartenenţa ţării noastre la Spaţiul Schengen să fie efectivă tot în martie-aprilie 2023.

Eu sunt, totuşi, convins că la Viena sunt politicieni şi diplomaţi care înţeleg că relaţiile politice excepţionale pe care România şi Austria le-au construit în decenii de muncă şi respect reciproc nu trebuie expuse unor puseuri populiste, care ţin strict de o agendă electorală internă.

Prin urmare, ceea ce trebuie să facem acum este să fim echilibraţi, să ne menţinem unitatea politică internă (mai rar pentru politica de la Bucureşti), să fructificăm larga susţinere europeană (fapt fără precedent, de la aderarea României la UE – 2007 – şi până astăzi) şi să nu răspundem provocărilor, chiar şi atunci când ele sunt lansate de un premier / cancelar european. Politica mare se face cu calm, cu răbdare, cu argumente, nu cu emoţii sau agresivitate. În acest sens, nu mă îndoiesc de capacitatea diplomaţiei româneşti, condusă de preşedintele Iohannis şi de ministrul Aurescu, de a utiliza toate instrumentele potrivite, inclusiv toate tehnicalităţile procedurale europene, pentru ca, în final, românii să se bucure în totalitate de principiul liberei circulaţii, consfinţit în tratatele europene”.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.