
Rectorii universităților publice din Iași fac front comun înaintea turului al doilea al alegerilor prezidențiale din 18 mai, încurajând participarea cetățenilor la vot. Ei subliniază că România are nevoie de o direcție europeană.
Rrectorii fac apel la întreaga societate, îndemnând cetățenii să voteze „cu gândul la valorile fundamentale ale Uniunii Europene: statul de drept, libertatea, solidaritatea și respectul pentru demnitatea umană”, potrivit Ziarul de Iași.
„Chiar dacă legislația din România nu prevede obligativitatea participării la vot, este o responsabilitate pe care ar trebui să și-o asume toți cei care doresc binele acestei țări. E important ca votul să fie unul informat, conștientizându-se impactul acestuia asupra întregii comunități. Trebuie să ne raportăm la acele repere care asigură menținerea parcursului european al României”, a declarat prof. dr. Liviu-George Maha, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC).
Un mesaj asemănător a transmis și prof. dr. Gerard Jităreanu, rectorul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” (USV), care a subliniat importanța implicării civice: „Încurajez întreaga comunitate academică, studenți, cadre didactice și personal administrativ, să meargă la vot, să se implice civic, în mod informat și activ, în toate procesele care definesc direcția democratică a țării. Faceți în așa fel încât prin votul acordat să ne asigurăm că țara va rămâne ancorată în spațiul european și euroatlantic, că legea, libertatea și demnitatea vor fi respectate. Calea pe care o susținem este angajamentul profund față de valorile fundamentale ale democrației, ale statului de drept, a educației, integrității și a unei Românii europene, moderne și sigure, parte integrantă a familiei de valori occidentale.”
Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” (TUIASI), a afirmat că viitorul firesc al instituției pe care o conduce se află în interiorul modelului occidental european: „Suntem o universitate dintr-o țară membră a Uniunii Europene, prezentă inclusiv în spațiul Schengen. (…) Alegerea noastră nu poate fi decât calea europeană, singura alternativă pentru viitorul sigur şi în siguranţă al copiilor noştri şi al nostru al tuturor.”
La rândul său, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF), prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, a atras atenția asupra riscurilor pe care instabilitatea politică le poate genera în domeniul educației și cercetării: „Avem foarte multe proiecte în derulare cu universități din Europa, avem multe proiecte de infrastructură care sunt în derulare cu bani din PNRR și care, dacă se vor opri, înseamnă că proiectele nu vor putea fi finalizate. Suntem o universitate multiculturală și avem mulți studenți străini, aproape 3.000. Eu încă sper și cred că și reprezentanții universității speră că românii au discernământ și că pot să distingă între ceea ce este bine și ceea ce este rău pentru viitorul țării și pentru noi, pentru mediul universitar.”
Prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță, rectorul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași (UNAGE), a punctat că opțiunea europeană face parte din identitatea instituțională: „Avem deja 165 de ani de existență și nu ne schimbăm direcția. Pictura, sculptura, arhitectura, toate urmează modelul european.”
Daniel David: Oamenii care l-au votat pe George Simion nu sunt proști