Aproape 1.500 profesori din învățământul preuniversitar și-au blocat catedrele, în timp ce ocupă poziții de parlamentari, primari, viceprimari, funcționari în ministere, inspectori, prefecți, subprefecți sau lideri de sindicat, conform datelor obținute de Recorder. În acest timp, nimeni nu se poate titulariza pe postul respectiv, care e ocupat de suplinitori sau de profesori detașați.
Jurnaliștii au solicitat de la Ministerul Educației o listă cu toate catedrele rezervate în baza articolului 255 din Legea educației naționale, care le permite profesorilor titulari să-și blocheze postul pe perioada în care ocupă o altă funcție într-o instituție publică. Practic, profesorii au dreptul să-și construiască o altă carieră, în timp ce postul din școală rămâne asigurat, ca o soluție de avarie la care se pot întoarce la nevoie.
„În buna tradiție românească, acest privilegiu a fost extins la tot mai multe categorii, așa că pe lista „specialilor” cu catedre rezervate au ajuns inclusiv directori de muzee sau de biblioteci județene, directori de la agențiile pentru ocuparea forțelor de muncă sau cele pentru investiții rurale, consilieri de parlamentari și europarlamentari, soți sau soții de diplomați plecați în misiuni internaționale.
Noul proiect de lege pus recent în dezbatere publică, prin care ministrul Sorin Cîmpeanu și-a propus să reformeze educația din România, păstrează cu sfințenie toate aceste privilegii. Dreptul de rezervare a catedrelor apare la articolul 148 și include toate prevederile existente și în forma actuală.
Marea problemă a acestei facilități este că, atât în legea actuală, cât și în proiectul pus în dezbatere, nu impune nicio limită de timp pentru rezervarea unei catedre. Astfel s-a ajuns ca 250 de posturi de pe tot cuprinsul țării să fie blocate de peste zece ani.
Printre profesorii cu cele mai vechi catedre rezervate se află chiar garantul reformei din educație. Președintele României, Klaus Iohannis, ține blocat un post de profesor de fizică de peste 25 de ani. Recorder i-a solicitat președintelui o poziție oficială cu privire la această situație”, arată Recorder.
Cine sunt „specialii din educație”, în materialul documentat și publicat aici de Recorder.
Articolul 255 este un articol foarte bun.
Faptul ca rezevarea unui post este nelimitată …….nu i corect. Dacă ar fi limitat la 10 ani ar fi mai mult decât decent.