fbpx

Reacţie vehementă a ASP împotriva deciziei ARACIP: ”Mișcare cinică. Vom cere zilnic schimbarea conducerii ARACIP”

Christian Comșa, președintele ASP

Asociația Școlilor Particulare a reacționat, într-un comunicat de presă, împotriva deciziei ARACIP de a obliga unitățile private să organizeze concursuri pentru funcțiile de directori. ”Este o mișcare cinică și calculată, o replică personală la interpelările noastre în presă”, afirmă ASP.

Comunicatul, integral:

Statul sunt eu! 

Numai regimurile dictatoriale depind de soarta dictatorului pentru că acolo există pârghii  ilicite şi imorale prin care dictatorul exercită puterea de stat, totul fiind la discreţia lui. 

Este România acum într-o astfel de situaţie? 

Este nesănătos pentru democraţie ca un angajat al statului aflat atât de sus în ierarhia acestuia să se poziţioneze ca adversar al sistemului de învățământ. 

Da, suntem un grup organizat de peste 1200 de școli, cu profesori și familii în spate, care  contribuie la creșterea acestei țări de pe poziții asumate cu minimă independență și mult risc  personal și responsabilitate, într-un sistem educațional deja rigid, îmbătrânit și suferind. Ne  străduim să respectăm cerințele și nevoile generațiilor de astăzi, respectând adesea, în  genunchi și răsuflând din greu, excesele birocratice ale statului român și îndurând, cu  stoicism specific întreprinzătorului român cerințele unei instituții ca ARACIP, care decide,  după fiecare intervenție publică de-a noastră să pună și mai sus interesul personal deasupra  interesului elevului. 

Într-o dispoziție dată ieri, în maniera lipsită de predictibilitate și responsabilitate, cu care ne-a obișnuit de când funcționează Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul  Preuniversitar sub actuala conducere, se precizează o obligație legată de numirea directorilor  prin concurs, adusă la cunoștință în plin proces de evaluare externă a școlilor. A modifica  condițiile de acreditare din mers, de pe o zi pe alta și mai ales imediat după interpelarea  noastră publică din 5 iulie, referitoare la disfuncționalitățile acestei instituții, este, pentru a  câta oară, un indicator al atitudinii personale și subiective a conducerii ei. 

Obligația organizării concursului pentru ocuparea postului de director în școală este o  chestiune de autonomie internă a școlilor particulare de mai bine de 10 ani încoace.  Autonomia instituțională este prevăzută explicit de Legea Educației Naționale: Art. 60 (3) Unităţile particulare de învăţământ sunt unităţi libere, deschise, autonome atât  din punct de vedere organizatoric, cât şi economico-financiar, având drept fundament  proprietatea privată, garantată de Constituţie. 

Art. 97 (3) Structurile şi funcţiile de conducere ale unităţilor de învăţământ particular şi  confesional, atribuţiile, modul de constituire, precum şi durata mandatelor sunt stabilite prin  regulamentele de organizare şi funcţionare a acestora, în concordanţă cu prevederile legale. 

De ieri, ARACIP, reintroduce cu autoritate curioasă această prevedere, lovind fără drept de  apel toate cele peste 1200 de unități particulare de învățământ din România. Nu ne îndoim că  aceasta este o mișcare cinică și calculată, o replică personală la interpelările noastre în presă.

Indiferent de cum se poate prevala ARACP de autoritatea legii, pe care și-o amintește  discreționar de pe o zi pe alta, considerăm că acțiunile acestei instituții au devenit personale,  reactive, imprevizibile și neconstructive. 

Indiferent de domeniul de activitate, conducerea instituțiilor în mediul privat este asigurată de  persoane care înțeleg că nu exită mandat, există indicatori de performanță, există satisfacția  beneficiarului, există obiective și există sacrificiu.  

Unitățile particulare de învățământ sunt fondate de cetățeni români care au ales să râmână în  țară, care au ales să investească în viitorul acestei țări. Nu pretindem că suntem perfecți dar  pretindem respect, pretindem claritate legislativă și pretindem responsabilitate. 

Conducerea ARACIP a obținut zeci de mii de euro din contracte cu instituții publice și  private din țară și din străinătate, ceea ce este un lucru admirabil. Conducerea ARACIP este  recunoscută pentru performanța intelectuală, ceea ce este din nou de apreciat. Inteligența,  recunoaștea competențelor personale nu pot să justifice excesul de putere definit de legea  contenciosului administrativ nr. 504/2004: „exercitarea dreptului de apreciere aparţinând  autorităţilor administraţiei publice, prin încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale  cetăţenilor prevăzute de Constituţie sau de lege”. 

Chiar dacă actul administrativ emis de Biroul Executiv al ARACIP ieri are aparenţă de  legalitate, deoarece este adoptat în limitele competenţei stabilite de lege, considerăm acest act  un exces de putere deoarece acesta este contrar scopului legii. 

Îmi este rușine că trebuie să scriu aceste rânduri, îmi este rușine pentru toți cei care activează  în sistemul de învățământ public și particular, oameni care se sacrifică, oameni care nu sunt  apreciați, oameni terorizați de dictatori care își justifică mandatul pe viață invocând  stabilitatea și predictibilitatea. 

Nu am obosit să solicităm schimbarea conducerii ARACIP, o vom face zilnic. Sperăm doar  ca aceste rânduri să fie un semn de întrebare pentru cei care pun interesul educației și al  elevului deasupra interesului personal.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.