
Asociația Școlilor Particulare a reacționat, într-un comunicat de presă, împotriva deciziei ARACIP de a obliga unitățile private să organizeze concursuri pentru funcțiile de directori. ”Este o mișcare cinică și calculată, o replică personală la interpelările noastre în presă”, afirmă ASP.
Comunicatul, integral:
Statul sunt eu!
Numai regimurile dictatoriale depind de soarta dictatorului pentru că acolo există pârghii ilicite şi imorale prin care dictatorul exercită puterea de stat, totul fiind la discreţia lui.
Este România acum într-o astfel de situaţie?
Este nesănătos pentru democraţie ca un angajat al statului aflat atât de sus în ierarhia acestuia să se poziţioneze ca adversar al sistemului de învățământ.
Da, suntem un grup organizat de peste 1200 de școli, cu profesori și familii în spate, care contribuie la creșterea acestei țări de pe poziții asumate cu minimă independență și mult risc personal și responsabilitate, într-un sistem educațional deja rigid, îmbătrânit și suferind. Ne străduim să respectăm cerințele și nevoile generațiilor de astăzi, respectând adesea, în genunchi și răsuflând din greu, excesele birocratice ale statului român și îndurând, cu stoicism specific întreprinzătorului român cerințele unei instituții ca ARACIP, care decide, după fiecare intervenție publică de-a noastră să pună și mai sus interesul personal deasupra interesului elevului.
Într-o dispoziție dată ieri, în maniera lipsită de predictibilitate și responsabilitate, cu care ne-a obișnuit de când funcționează Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar sub actuala conducere, se precizează o obligație legată de numirea directorilor prin concurs, adusă la cunoștință în plin proces de evaluare externă a școlilor. A modifica condițiile de acreditare din mers, de pe o zi pe alta și mai ales imediat după interpelarea noastră publică din 5 iulie, referitoare la disfuncționalitățile acestei instituții, este, pentru a câta oară, un indicator al atitudinii personale și subiective a conducerii ei.
Obligația organizării concursului pentru ocuparea postului de director în școală este o chestiune de autonomie internă a școlilor particulare de mai bine de 10 ani încoace. Autonomia instituțională este prevăzută explicit de Legea Educației Naționale: Art. 60 (3) Unităţile particulare de învăţământ sunt unităţi libere, deschise, autonome atât din punct de vedere organizatoric, cât şi economico-financiar, având drept fundament proprietatea privată, garantată de Constituţie.
Art. 97 (3) Structurile şi funcţiile de conducere ale unităţilor de învăţământ particular şi confesional, atribuţiile, modul de constituire, precum şi durata mandatelor sunt stabilite prin regulamentele de organizare şi funcţionare a acestora, în concordanţă cu prevederile legale.
De ieri, ARACIP, reintroduce cu autoritate curioasă această prevedere, lovind fără drept de apel toate cele peste 1200 de unități particulare de învățământ din România. Nu ne îndoim că aceasta este o mișcare cinică și calculată, o replică personală la interpelările noastre în presă.
Indiferent de cum se poate prevala ARACP de autoritatea legii, pe care și-o amintește discreționar de pe o zi pe alta, considerăm că acțiunile acestei instituții au devenit personale, reactive, imprevizibile și neconstructive.
Indiferent de domeniul de activitate, conducerea instituțiilor în mediul privat este asigurată de persoane care înțeleg că nu exită mandat, există indicatori de performanță, există satisfacția beneficiarului, există obiective și există sacrificiu.
Unitățile particulare de învățământ sunt fondate de cetățeni români care au ales să râmână în țară, care au ales să investească în viitorul acestei țări. Nu pretindem că suntem perfecți dar pretindem respect, pretindem claritate legislativă și pretindem responsabilitate.
Conducerea ARACIP a obținut zeci de mii de euro din contracte cu instituții publice și private din țară și din străinătate, ceea ce este un lucru admirabil. Conducerea ARACIP este recunoscută pentru performanța intelectuală, ceea ce este din nou de apreciat. Inteligența, recunoaștea competențelor personale nu pot să justifice excesul de putere definit de legea contenciosului administrativ nr. 504/2004: „exercitarea dreptului de apreciere aparţinând autorităţilor administraţiei publice, prin încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor prevăzute de Constituţie sau de lege”.
Chiar dacă actul administrativ emis de Biroul Executiv al ARACIP ieri are aparenţă de legalitate, deoarece este adoptat în limitele competenţei stabilite de lege, considerăm acest act un exces de putere deoarece acesta este contrar scopului legii.
Îmi este rușine că trebuie să scriu aceste rânduri, îmi este rușine pentru toți cei care activează în sistemul de învățământ public și particular, oameni care se sacrifică, oameni care nu sunt apreciați, oameni terorizați de dictatori care își justifică mandatul pe viață invocând stabilitatea și predictibilitatea.
Nu am obosit să solicităm schimbarea conducerii ARACIP, o vom face zilnic. Sperăm doar ca aceste rânduri să fie un semn de întrebare pentru cei care pun interesul educației și al elevului deasupra interesului personal.