fbpx

Răspunsul TikTok pentru România: „Am şters 10 milioane de utilizatori falși. Nicio dovadă a vreunei influenţe străine”

Platforma TikTok a transmis, printr-o scrisoare adresată publicului, că nu a identificat dovezi care să susțină acuzațiile de influență ascunsă legate de alegerile prezidențiale din România, nici indicii de interferență externă. Anunțul a fost făcut public de Paginademedia.ro.

„Deși s-a afirmat existența a 5.000 de conturi false implicate în interferențe electorale, investigațiile noastre nu au găsit dovezi care să confirme aceste afirmații. Continuăm însă să investigăm situația”, se arată în documentul companiei.

În perioada septembrie-noiembrie, TikTok a eliminat peste:

  • 66.000 de conturi false,
  • 7 milioane de aprecieri false,
  • 10 milioane de urmăritori falși.

Aceste cifre vizează conținut în limba română, fără a specifica însă dacă respectivele conturi aveau legături directe cu alegerile sau cu un anumit candidat. Platforma menționează și că a blocat preventiv peste 216.000 de conturi spam și a prevenit generarea a 40 de milioane de aprecieri false.

Un oficial TikTok a declarat pentru Paginademedia.ro că o campanie identificată și eliminată în luna septembrie avea legătură cu procesul electoral din România, dar nu a oferit detalii despre vreun candidat vizat.

De asemenea, în comunicat se precizează: „Aceste relatări inexacte despre alegerile din România induc în eroare, mai ales că majoritatea candidaților au avut prezență activă pe TikTok, iar câștigătorii și-au promovat campaniile pe diverse platforme digitale. Aplicăm strict Regulile Comunității împotriva dezinformării și comportamentului înșelător, colaborând activ cu Comisia Electorală. Am lansat un Centru Electoral în aplicație pentru a oferi utilizatorilor din România informații credibile despre alegeri.”

TikTok a reiterat că nu acceptă reclame politice plătite și monitorizează permanent respectarea Regulilor Comunității.

În raportul său lunar privind operațiunile de influență ascunsă, TikTok a menționat că a eliminat o rețea care viza utilizatorii români. Totuși, rețeaua respectivă nu a fost implicată în promovarea campaniei vreunui candidat, inclusiv a lui Călin Georgescu, o figură controversată menționată anterior în spațiul public.

Tot joi, la ora 14:00, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a avut pe agendă posibile riscuri cibernetice la adresa infrastructurilor IT&C implicate în procesul electoral, în contextul unor acțiuni suspecte ale actorilor statali și non-statali.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.