
Psihologul Mihai Copăceanu este de părere că elevii ar trebui să poarte uniforma școlară: „fără uniforme școlare, potențialul copiilor de a se tachina și de a-și bate joc unii de alții este crescut. Oamenii folosesc hainele pentru a se exprima; copiii nu sunt diferiti in acest sens”.
Într-o postare pe pagina de Facebook, sibianul enumeră 12 motive pentru a-și susține punctul de vedere. Printre acestea se află reducerea diferențelor dintre copii, reducerea potențialului de bullying și creșterea reputației unităților de învățământ.
„12 MOTIVE PENTRU CARE ESTE NECESARĂ UNIFORMA SCOLARĂ
Fără uniforme școlare, potențialul copiilor de a se tachina și de a-și bate joc unii de alții este crescut. Oamenii folosesc hainele pentru a se exprima; copiii nu sunt diferiti in acest sens. Din păcate, atunci când un copil se exprimă într-un mod diferit față de ceilalți, poate crea un punct de diferență între un copil și altul. Din nou, aceste diferențe pot fi amplificate de disparitățile socioeconomice dintre familia unui copil și alta. În loc să construiască un sentiment de comunitate și egalitate cu o uniformă școlară, poate crea diviziuni între ei.
Fără o uniformă, copiii pot dezvolta așteptări cu privire la ceea ce ar trebui să fie purtat pentru a se potrivi într-un anumit grup.
Uniformele școlare pregătesc copiii pentru scenarii formale pe care le întâlnim cu toții în viața noastră. În funcție de situație, se așteaptă să ne îmbrăcăm și să arătăm într-un anumit fel. Interviurile de angajare sunt un bun exemplu. Se așteaptă să se îmbrace profesional în mediile de lucru la vârsta adultă, iar acest lucru îl va înțelege copilul tău datorită uniformei școlare.
Uniformele duc o distragere a atenției mai puțin în timpul școlii. Purtând ceea ce le place, copiii se pot concentra mai mult pe statutul lor școlar decât pe moda. Tendințele modei și deținerea celor mai noi stiluri devin prioritate și ar putea duce la o scădere a progresului acelui copil la școală.
Purtând uniforme, elevii nu se vor mai simți nesiguri cu privire la felul în care arată, statutul lor social și nu vor mai avea o stimă de sine scăzută. Astfel, ei nu vor avea presiunea de a se conforma societății în ceea ce privește semenii lor și își vor putea pune energiile pe învățare și studiu.
simonabaciu.ro, https://www.sanskritischools.com/ https://www.schooluniformsaustralia.com.au/
pearsoninternationalschools.com”.