fbpx

Psihologul Mihai Copăceanu spune că uniforma școlară este necesară

foto: FB/Psiholog Mihai Copăceanu Ph.D.

Psihologul Mihai Copăceanu este de părere că elevii ar trebui să poarte uniforma școlară: „fără uniforme școlare, potențialul copiilor de a se tachina și de a-și bate joc unii de alții este crescut. Oamenii folosesc hainele pentru a se exprima; copiii nu sunt diferiti in acest sens”.

Într-o postare pe pagina de Facebook, sibianul enumeră 12 motive pentru a-și susține punctul de vedere. Printre acestea se află reducerea diferențelor dintre copii, reducerea potențialului de bullying și creșterea reputației unităților de învățământ.

Redăm, integral, textul făcut public de psiholog:

„12 MOTIVE PENTRU CARE ESTE NECESARĂ UNIFORMA SCOLARĂ

 1. Crește reputația școlii
 2. Ajută copiii să-și îmbunătățească abilitățile de viață si să devină încrezători
 3. Când copiii poartă uniforma școlii, există mai puține conflicte la școală
 4. Părinții nu trebuie să-și facă griji pentru îmbrăcămintea copiilor în fiecare zi
 5. Elevii realizează că toți sunt egali în scoala
 6. Copiii care poartă uniforma școlară în mod corespunzător își vor da seama în curând de importanța respectării celorlalți
 7. Copiii sunt mândri că poartă uniforma școlii, deoarece îi ajută să se conecteze cu școala lor – există un sentiment de apartenență
 8. Reduceți potențialul de agresiune/bullying

Fără uniforme școlare, potențialul copiilor de a se tachina și de a-și bate joc unii de alții este crescut. Oamenii folosesc hainele pentru a se exprima; copiii nu sunt diferiti in acest sens. Din păcate, atunci când un copil se exprimă într-un mod diferit față de ceilalți, poate crea un punct de diferență între un copil și altul. Din nou, aceste diferențe pot fi amplificate de disparitățile socioeconomice dintre familia unui copil și alta. În loc să construiască un sentiment de comunitate și egalitate cu o uniformă școlară, poate crea diviziuni între ei.

 1. Îndepărtează presiunea colegilor

Fără o uniformă, copiii pot dezvolta așteptări cu privire la ceea ce ar trebui să fie purtat pentru a se potrivi într-un anumit grup.

 1. Ii pregătește pentru lume

Uniformele școlare pregătesc copiii pentru scenarii formale pe care le întâlnim cu toții în viața noastră. În funcție de situație, se așteaptă să ne îmbrăcăm și să arătăm într-un anumit fel. Interviurile de angajare sunt un bun exemplu. Se așteaptă să se îmbrace profesional în mediile de lucru la vârsta adultă, iar acest lucru îl va înțelege copilul tău datorită uniformei școlare.

 1. Reduce distragerea atenției

Uniformele duc o distragere a atenției mai puțin în timpul școlii. Purtând ceea ce le place, copiii se pot concentra mai mult pe statutul lor școlar decât pe moda. Tendințele modei și deținerea celor mai noi stiluri devin prioritate și ar putea duce la o scădere a progresului acelui copil la școală.

 1. Elevii se concentrează pe învățare

Purtând uniforme, elevii nu se vor mai simți nesiguri cu privire la felul în care arată, statutul lor social și nu vor mai avea o stimă de sine scăzută. Astfel, ei nu vor avea presiunea de a se conforma societății în ceea ce privește semenii lor și își vor putea pune energiile pe învățare și studiu.

simonabaciu.ro, https://www.sanskritischools.com/ https://www.schooluniformsaustralia.com.au/

pearsoninternationalschools.com”.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.