Irina Mitrea, psiholog la la Institutul de Psihiatrie „Socola“, explică, într-un interviu acordat publicației Ziarul de Iași, de ce este important ca părimții să aibă o atitudine pozitivă față de școală.
De asemenea, psihologul vorbește și despre limitele pe care părinții ar trebui să le respecte atunci când vine vorba despre temele pentru acasă.
„Atunci când copiii întâmpină dificultăți, este normal ca părinții să îi ajute, dar este important ca aceștia să ofere suport fără a face temele în locul lor. Părinții ar trebui să contribuie doar pentru a întări informațiile necesare și să nu exagereze cu suplimentarea activităților. Totul trebuie realizat într-un mod echilibrat și cu limite clare, pentru a menține un progres sănătos și autonom al copilului”, a declarat Irina Mitrea pentru publicația citată.
„Copiii observă și imită atitudinea părinților lor, așa că dacă părintele este entuziast sau, dimpotrivă, temător față de școală, copilul va tinde să adopte aceeași atitudine. De aceea, este crucial ca părinții să manifeste o atitudine sănătoasă și pozitivă față de școală. Un alt aspect important este stabilirea unei rutine. Părinții ar trebui să implementeze o rutină zilnică pentru copii, similară cu cea de la școală. De exemplu, ar trebui să se obișnuiască să se trezească dimineața, să urmeze un program pentru micul dejun, orele de învățare, timpul de joacă, somnul de prânz și adormirea la o oră rezonabilă”, adaugă psihologul.