fbpx

Protejarea drepturilor copiilor într-o lume digitală (Op-Ed)

Catherine Russell, on the left, and Dubravka Šuica

Dubravka Šuica, vicepreședintă a Comisiei Europene, responsabilă de democrație și demografie

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă

Catherine Russell, directoarea executivă a UNICEF 

20 noiembrie 2022 

La această dată, în urmă cu treizeci și trei de ani, liderii mondiali s-au reunit pentru a adopta Convenția cu privire la drepturile copilului, prin care drepturile copilului au fost consacrate la nivel global ca drepturi ale omului, meritând să fie protejate la fel de bine.

Liderii vizionari care au elaborat convenția în 1989 nu și-ar fi putut imagina cât de mult urma să fie transformată copilăria de tehnologiile digitale și de internet. Dar aceștia au stabilit bazele care ne pot ghida într-o lume din ce în ce mai digitală.

Peste tot în lume, copiii au acces mai devreme la internet și petrec mai mult timp online. În multe țări, în perioada 2010-2020, timpul petrecut de copii online aproape că s-a dublat. Pandemia de COVID-19 a declanșat o creștere bruscă a timpului petrecut în fața unui ecran – potrivit estimărilor, copiii europeni erau conectați la internet între 6 și 7,5 ore pe zi. Cercetările recente arată că majoritatea copiilor care dețin telefoane inteligente declară că le utilizează „aproape în permanență” pentru a se conecta, în special, la platformele de comunicare socială.

Beneficiile acestei schimbări profunde sunt clare: extinderea accesului la educație, divertisment și oportunități. Dar la fel de clare sunt și riscurile.

La nivel mondial, 1 din 3 copii declară că a fost victima unor acte de hărțuire online. În 2020, 33 % din fetele și 20 % din băieții din Europa au declarat că s-au confruntat, cel puțin o dată pe lună, cu diverse conținuturi online deranjante. Cercetările recente arată că, în perioada 2020-2021, în unele părți din Africa și Asia, între 1 % și 20 % din copii s-au confruntat cu cel puțin un incident de exploatare sau abuz sexual online. 

Copiii sunt, de asemenea, din ce în ce mai mult expuși la tehnologii integrate și invizibile, inclusiv algoritmi, sisteme de analiză predictivă și chiar dispozitive de urmărire a localizării, care le pot încălca dreptul la viață privată și nu numai. 

Este de mirare că, în ciuda omniprezenței tehnologiilor digitale, milioane de copii încă nu au acces la avantajele internetului. Într-o economie din ce în ce mai digitală, impactul acestei disparități va crește de asemenea, dacă nu luăm acum măsurile necesare.

Indiferent unde se află și de unde sunt, toți copiii au drepturi egale la siguranță și incluziune. Și toți copiii trebuie să aibă posibilitatea de a evolua într-un mediu digital în care aceste drepturi sunt respectate și protejate. Este un element central al propunerii Comisiei Europene referitoare la o declarație privind principiile și drepturile digitale europene, prezentată la începutul acestui an.

Adoptarea recentă de către UE a Actului legislativ privind serviciile digitale reprezintă, de asemenea, o etapă importantă în această direcție. Stabilirea unor cerințe stricte pentru ca platformele digitale să protejeze minorii online și interzicerea publicității și a conținutului algoritmic potențial dăunător care vizează copiii vor contribui la crearea unui spațiu digital mai sigur. 

În mod similar, noua strategie pentru un internet mai bun pentru copii, componenta digitală a strategiei UE privind drepturile copilului, va contribui la protejarea, autonomizarea și respectarea copiilor în mediul online în Europa. În cadrul acestei strategii, Comisia Europeană lansează elaborarea unui cod de conduită pentru o proiectare a produselor și serviciilor digitale adecvată vârstei și îi va implica pe copii în acest proces. De asemenea, va promova instrumente eficace de verificare a vârstei și va ajuta țările să facă schimb de bune practici privind alfabetizarea digitală. 

 

Protejarea copiilor în mediul online și sporirea accesului acestora la resurse de învățare digitală și la alte oportunități reprezintă, de asemenea, o parte importantă din activitatea UNICEF în întreaga lume, de la crearea de parteneriate cu guvernele pentru a elabora politici și cadre juridice precum cel al UE, până la sprijinirea ministerelor educației pentru a promova alfabetizarea digitală a copiilor și competențele în materie de siguranță online și colaborarea cu reprezentanții industriei pentru a găsi soluții inovatoare care să garanteze siguranța copiilor online.

Prin intermediul unor programe precum Global Kids Online și a unor proiecte precum Disrupting Harm, UNICEF contribuie, de asemenea, la întocmirea unei baze de date concrete privind drepturile digitale ale copiilor, pentru a ne ajuta să înțelegem în ce măsură transformarea digitală a societății influențează viața și bunăstarea copiilor. 

UNICEF colaborează, de asemenea, cu parteneri din cadrul guvernelor și industriilor tehnologice, pentru a asigura accesul tuturor copiilor la instrumentele de învățare digitală. De exemplu, Giga valorifică experiența UNICEF în domeniul educației și achizițiilor publice, expertiza Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor în materie de reglementare și politică, precum și capacitatea sectorului privat de a aplica soluții tehnologice în ritm rapid pentru a conecta la internet toate școlile din lume. Iar The Learning Passport, o platformă digitală de învățare, lansată în 2018 pentru copiii strămutați, deservește în prezent peste 2 milioane de copii din 17 țări. 

Toată lumea are de câștigat. Acesta este motivul pentru care factorii de decizie politică, reprezentanții industriei, cadrele didactice, părinții, copiii și tinerii s-au reunit la sfârșitul lunii octombrie la Forumul pentru un internet mai sigur de la Bruxelles pentru a discuta despre măsurile necesare pentru a garanta un internet mai bun pentru copii. 

 

Autonomizarea este esențială. Trebuie să-i învățăm pe copii, dar și pe părinți, pe îngrijitori și pe profesori, cum să identifice riscurile online, să înțeleagă ce este real și ce este fals și să valorifice la maximum oportunitățile digitale. Centrele pentru un internet mai sigur din întreaga Europă contribuie la realizarea acestui obiectiv, inclusiv oferindu-le tinerilor acces la o platformă unde aceștia își pot exprima preocupările și opiniile. Fiecare țară ar trebui să aibă în vedere instituirea unor rețele de sprijin digital similare.

Protecția online, autonomizarea digitală și incluziunea digitală sunt provocări globale. Prin unirea forțelor, putem aborda aceste aspecte într-un mod mai eficace și mai eficient. Obiectivul nostru trebuie să fie un spațiu digital sigur, securizat și de încredere, ca element central al societății noastre digitale – pentru fiecare copil, pentru noi toți și pretutindeni. 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.