fbpx

Proiect USR-PLUS: Acces gratuit pentru studenți în Bibliotecile Central-Universitare

Photo 16604176 © Lightpoet | Dreamstime.com

Mai mulți parlamentari USR-PLUS au depus un proiect de lege care prevede că studenții vor avea acces gratuit la documentele și materialele de studiu din Bibliotecile Central-Universitare.

Autorii inițiativei de modificare a Legii Educației susțin că, deși legislația actuală permitea, teoretic acest lucru, interpretarea ei a dus la situații în care studenții trebuie să plătească o taxă pentru acces în Bibliotecile Central-Universitare.

Ce spun autorii proiectului, în expunerea de motive:

De􀀁i, aparent, situația juridică reglementată la nivelul legii organice este una extrem de clară, în fapt s-a produs o discriminare între două categorii de studenți: pe de o parte studenții inrnatriculati la universitățile care dețin o bibliotecă proprie, caz în care prevederile legale sunt clar și unanim respectate în sensul în care studenții beneficiază de gratuitate la accesul în aceste biblioteci și utilizarea serviciilor aferente, respectiv studenții inrnatriculati la universitățile care nu dețin o bibliotecă proprie de sine stătătoare sau echivalentă, utilizând în acest sens serviciile Bibliotecilor Central-Universitare. 

Astfel, Consiliile de Administrație ale Bibliotecilor Central – Universitare din țară – Biblioteca Centrală Universitară ,,Carol I” din Bucureșți, Biblioteca Centrală Universitară ,,Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, Biblioteca Centrală Universitară ,,Mihai Eminescu” din Iași și Biblioteca Centrală Universitară ,,Eugen Todoran” din Timișoara, structuri subordonate direct Ministerului Educației, stabilesc o taxa pentru eliberarea permisului de acces la biblioteca pentru studenți.

La momentul de față, BCU-urile stabilesc o taxa după cum urmează: 

București: eliberare permis 25 lei, vizare anuală 10 lei. 

Cluj: eliberare permis 40 lei, vizare anuală 10 lei. 

Timișoara: eliberare permis 35 lei, vizare anuală 35 lei. 

Iași: eliberare permis 30 lei, vizare anuală 20 lei. 

în mod eronat, s-a încercat a se interpreta că referirea la ”bibliotecă” sau ,,bibliotecă universitară” este aplicabilă doar bibliotecilor aflate în subordinea universităților. Această interpretare nu ar trebui să fie primită, întrucât, unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie să distingă (Ubi lex non distinguit, nee nos distinguere debemus). 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.