fbpx

Proiect TIFF: Educație cinematografică în școli, peste trei ani

Organizatorii TIFF (Transilvania International Film Festival) au anunțat, astăzi, că au conceput un proiect pentru a introduce programe de educație cinematografică în școli, în următorii trei ani.

Invitată la evenimentul (Film and Media Education Conference), ambasadoarea Franței, Laurence Auer, a explicat că un program similar a fost inițiat de autoritățile de la Paris, încă din anul 1983.

Tudor Giurgiu, directorul TIFF, a explicat necesitatea unui astfel de proiect:

”De fiecare dată când cineva ne întreabă care sunt lucrurile importante realizate de TIFF în 20 de ani, pentru mine lucrul care contează el mai mult este felul în care am reușit să schimbăm câteva destine. Mă refer la copiii care au fost aduși de copii la proiecțiile din cadrul educativ, copiii care au descoperit cinematograful odată cu TIFF-ul. În prima seară de festival m-am întâlnit cu o mamă care îmi spunea că la prima ediție era însărcinată, iar acum fiul ei este student la film.

Ne-am propus anul ăsta să ne adunăm cu toții, reprezentanți a unor instituții, colegi care colegi care desfășoară proiecte cu egal succes, dacă nu mai mare, din București, specialiști, profesori, elevi și să încercăm să răspundem la întrebarea asta: Cum reușim să colaborăm mai bine , cum reușim să creionăm, noi ne-am propus în trei ani un plan comun pentru a stimula introducerea educației cinematografice în școli, a unor programe educaționale de așa natură încât să putem servi cu toții mai bine acest scop. Ne uităm la alte țări precum Franța, o campioană în domeniu, și nu numai.”

Laurence Auer, ambasadoarea Franței:

”Franța a fost un stat pionier în domeniul dezvoltării educației cinematografice în școli. A fost unul dintre cele mai importante programe, încă din 1983. Autoritățile au decis că Centrul Național de Cinematografie se va dedica programelor educaționale,  nu doar în universități, ci și în școli. Programul a fost foarte puternic și, până acum, 2 milioane de oameni au participat la acest program, încă de la vârsta școlară. Am avut și un alt program, denumit ”Les enfants de Lumiere”, care a fost gândit pentru a aduce filmele în școli, în toate zonele Franței.”

Invitat la eveniment, secretarul de stat Radu Szekely a confirmat că Ministerul Educației este interesat de proiect:

”Cinematografia este percepută ca un instrument de entertainment, de distracție, uneori de informare, dar este folosită prea puțin pentru a educa, pentru a forma gândirea critică, pentru a ajuta elevii în primul rând să interpreteze informația pe care o primesc și, în același fel, să folosească această informație pentru a învăța despre alte lucruri. Sunt multe modele în societatea românească în care ong-uri sau asociații culturale folosesc cinematografia, mass-media pentru a dezvolta programe educative Sper că putem pleca de aici la București cu idei noi despre cum putem pune la un loc toate aceste inițiative și să le dăm un sens care să îi ajute pe cât mai mulți copii.”

1 comment

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.