Clasele în regim simultan vor continua să existe în școlile românești, potrivit unui proiect de metodologie pus, astăzi, în dezbatere publică de Ministerul Educației.
Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educației, declara, în anul 2022, că intenția autorităților este ca aceste formațiuni de studiu să dispară. Ele sunt organizate în zonele rurale, unde există un număr prea mic de elevi pentru a fi organizată o clasă de sine stătătoare.
Conform proiectului de metodologie publicat astăzi, singura excepție apare la clasa a opta, unde trebuie înființate clase separate, indiferent de numărul de elevi.
Ce prevede proiectul de metodologie:
Art. 2 – (1) Organizarea claselor în regim simultan se realizează prin constituirea formațiunilor de studiu, de regulă, cu elevi de la cel puțin două tipuri de clasă diferite.
(2) Organizarea claselor în regim simultan se face în interiorul aceluiași nivel primar, respectiv gimnazial.
(3) De regulă, în învățământul primar, gruparea elevilor în clasele organizate în regim simultan se face pentru clasa pregătitoare, clasa I și clasa a II-a, respectiv pentru clasa a III a și clasa,a IV-a. Ori de câte ori este posibil se recomandă organizarea de sine stătătoare a clasei pregătitoare.
(4) De regulă, în învățământul gimnazial, gruparea elevilor în clasele organizate în regim simultan se face, după caz, fie pentru clasa a V-a și clasa a VI-a, fie pentru clasa a VI-a și clasa a VII-a.
(5) În funcție de situațiile concrete privind numărul de elevi de la fiecare tip de clasă, precum și resursele umane și materiale, consiliile de administrație ale unităților de învățământ pot decide:
a) constituirea unor formațiuni de studiu organizate în regim simultan și a altor formațiuni de studiu organizate pe tip de clasă de sine stătătoare;
b) constituirea formațiunilor de studiu în regim simultan printr-o altă grupare a nivelurilor de clasă decât cea prevăzută la alin. (3) și (4);
c) constituirea unor formațiuni de studiu în regim simultan, prin gruparea elevilor din toate clasele de învățământ gimnazial, mai puțin clasa a VIII-a.
d) clasa a VIII-a se organizează în clasă separată, indiferent de numărul de elevi.
Ce spunea Sorin Cîmpeanu, în anul 2022, în timpul mandatului său de ministru:
“Nu ne-am concentrat pe îmbunătățirea învățământului simultan (n. red. în proiectele legii Educației) pentru că ne dorim să dispară învățământul simultan, nu să fie îmbunătățit. Și poate să dispară când revenim la cariera didactică, la prestigiul cadrului didactic, la atractivitate salarială, condiții. (…) Odată rezolvată criza personalului didactic, problema învățământului simultan va fi din ce în ce mai puțin prezentă.”