Profilul profesional al cadrului didactic va fi organizat pe 7 competențe – proiect

Photo 111715261 © Fizkes | Dreamstime.com

Ministerul Educației a lansat în consultare publică un proiect de ordin de ministru care definește profilul profesional al cadrelor didactice și standardele profesionale la care se vor raporta acestea.

Potrivit proiectului, profilul profesional generic al cadrului didactic din învățământul preuniversitar este organizat pe 7 domenii de competențe. Printre acestea, cunoașterea elevilor și a modului în care aceștia învață precum și etica, reflexivitatea și învățarea continuă.

Domeniul 1: Cunoașterea elevilor și a modului în care aceștia învață (prescurtat D1)
Acest domeniu de competențe reliefează importanța cunoașterii elevilor și a modului în care aceștia învață. Domeniul se referă atât la înțelegerea și aplicarea teoriilor și modelelor relevante despre dezvoltarea personalității umane și învățare, cât și la cunoașterea individualității fiecărui copil/elev, a mediului socio-economic și etnocultural în care trăiește, a relațiilor, intereselor și aspirațiilor sale, pentru ca toate aceste cunoștințe să fie valorificate în vederea respectării particularităților de vârstă și individuale ale elevilor, creșterii calității predării și a eficienței învățării, sprijinirii dezvoltării armonioase a fiecăruia.
Valoarea cheie este respectul pentru cunoaștere, pentru demnitatea și individualitatea umană.

 

Domeniul 2: Curriculum și proces didactic (prescurtat D2)
Acest domeniu de competențe exprimă importanța realizării unor demersuri educaționale eficiente, de calitate, centrate pe copii/elevi, care să răspundă nevoilor de dezvoltare, intereselor și particularităților acestora. Domeniul include competențele de proiectare a procesului educațional, văzute în interdependență cu desfășurarea și reglarea permanentă a activității didactice, prin raportare la curriculum și la copil/elev. În esență, reflectă capacitatea cadrului didactic de a transpune curriculumul oficial în învățare efectivă, prin utilizarea competențelor de specialitate și pedagogice, în proiectarea, desfășurarea, evaluarea și reglarea procesului didactic.
Valorile cheie pentru acest domeniu sunt creativitate și rigoare în aplicarea curriculumului scris și în adaptarea curriculară.

 

Domeniul 3: Mediu de învățare și stare de bine (prescurtat D3)

Acest domeniu de competențe subliniază rolul profesorului în crearea unui mediu fizic, emoțional și social pozitiv, care să susțină dezvoltarea armonioasă a elevilor, sentimentul de apartenență la școala în care învață, respectul pentru demnitatea fiecărei persoane. Promovează utilizarea unor medii educaționale variate – fizice, digitale și hibrid, în funcție de nevoile elevilor, pentru a facilita învățarea eficientă și starea de bine.

Valorile cheie sunt siguranța, empatia, sprijinul reciproc.

 

Domeniul 4: Consilierea elevilor, colaborarea cu familia/tutorii și comunitatea (prescurtat D4)

Acest domeniu de competențe reliefează rolul profesorului în asigurarea sprijinului holistic pentru elevi, contribuind la consilierea și orientarea școlară și vocațională a acestora, în colaborare cu personalul specializat, cu familia/tutorii și comunitatea. Aduce în prim-plan valori și conduite care vizează: empatie și sprijin pentru elevi, comunicare deschisă și cooperare, integrarea resurselor comunitare pentru dezvoltarea elevilor, implicare activă și responsabilitate socială.
Valoarea cheie este colaborarea cu elevii, familia/tutorii și comunitatea pentru a asigura un mediu educațional integrat, care stimulează și susține progresul fiecărui elev.

 

Domeniul 5: Etică, reflexivitate și învățare continuă (prescurtat D5)
Acest domeniu de competențe exprimă importanța conduitei reflexive a profesorului, a autoevaluării și reglării permanente a activității profesionale. Aduce în prim-plan valori și conduite care vizează: spirit critic și autocritic, flexibilitate, creativitate, curiozitate și interes pentru învățare pe tot parcursul vieții, dorință de perfecționare.
Valoarea cheie este responsabilitatea față de elevi, față de societate, față de sine și de propriul parcurs profesional.

 

Domeniul 6: Dezvoltare instituțională (prescurtat D6)
Acest domeniu de competențe exprimă importanța asumării din partea profesorului, ca membru al colectivului școlii, a dezvoltării unei culturi organizaționale democratice, incluzive, centrate pe valorile europene, orientate spre asigurarea progresului în învățare al fiecărui elev.
Valoarea cheie este solidaritatea, manifestată prin asumarea colectivă a viziunii și misiunii școlii, a acțiunilor strategice pentru a oferi condiții optime de învățare tuturor elevilor.

 

Domeniul 7: Tehnologie digitală în educație (prescurtat D7)
Acest domeniu de competențe exprimă necesitatea competențelor digitale și de utilizare pedagogică a acestora în activitatea profesională, în contextul impactului major al tehnologiei în viața de zi cu zi.

Evidențiază contribuția profesorului atât la dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor, într-o abordare transversală, cât și la facilitarea utilizării acestor competențe în scopul progresului în învățare.

 

Competențele generice referitoare la utilizarea tehnologiei digitale în activitatea didactică sunt conturate în intersecție cu celelalte domenii de competențe (competența generică D7.1. reflectă intersecția dintre utilizarea tehnologiei digitale și domeniul de competențe 1, competența generică D7.2 reflectă intersecția dintre utilizarea tehnologiei digitale și domeniul de competențe 2 și așa mai departe). Acest domeniu de competențe are ca reper cadrul european de competențe digitale ale profesionistului din educație – DigCompEdu.

Valorile cheie sunt inovarea și echilibrul în utilizarea tehnologiei, ținând cont de beneficiile și limitele sau efectele conexe generate.

Fiecare domeniu de competențe este transpus mai jos în competențe generice, care sunt detaliate ulterior în funcție de nivel de învățământ și de etapele carierei didactice. 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.