fbpx

Profesorii nu sunt pregătiți să vorbească despre abuz sexual, spune unul din doi adolescenți (sondaj World Vision România)

foto: World Vision România

Aproape unu din doi adolescenți (45,8%) crede că profesorii lui nu sunt deloc pregătiți să-i vorbească despre cum se poate feri de abuzurile sexuale sau crede că sunt pregătiți doar într-o mică măsură. Acesta este doar unul dintre rezultatele îngrijorătoare ale unui sondaj realizat recent de către fundația World Vision România lansat în cadrul conferinței „Cum protejăm copiii împotriva abuzurilor sexuale?”. În același eveniment, care a avut loc pe 28 iulie, au fost lansate ghidurile pentru copii, părinți și profesori care au ca scop prevenirea violenței sexuală, dar și a altor tipuri de violență precum cea din mediul online.

Sondajul World Vision România arată și că nivelul de încredere la adresa părinților este  scăzut. Unu din trei elevi (33%) crede că părinții săi nu sunt deloc pregătiți să-l informeze despre cum se poate feri de abuzurile sexuale sau crede că sunt pregătiți doar într-o mică măsură.

Totodată, mai mult de unu din zece adolescenți (13%) se consideră deloc informat sau doar puțin informat despre cum se poate feri de potențiale abuzuri sexuale.

În acest context al lipsei de informare în rândul copiilor, adolescenților și adulților care sunt cel mai aproape de cei mici, World Vision România a desfășurat proiectul JUSTinACT, un proiect prin care fundația, în parteneriat cu VeDem Just, și-a propus să crească gradul de conștientizare referitor la abuzurile la adresa copiilor, în special cele de tip sexual sau petrecute în spațiul online.

La chestionarul aplicat online au răspuns 181 de elevi din ciclul gimnazial și liceal, dintre care 73% sunt din mediul rural.

„Scopul proiectului a fost, pe de o parte, să ajute copiii și adolescenții să înțeleagă ce drepturi au, cum să se protejeze și cum să raporteze un abuz. Fie că sunt ei victime sau prietenii ori colegii lor. În același timp, proiectul s-a concentrat pe formarea celor care fac parte din cercul restrâns al copiilor – părinți și profesori – adulții de încredere care pot acționa dacă ceva este în neregulă. Datele noastre arată că 42% dintre adulți nu ar ști ce să facă în cazul unui abuz sau neglijare a unui copil în comunitatea lor, iar 30% dintre profesori nu ar raporta un abuz, în majoritatea cazurilor pentru că nu au dovezi. Este foarte clar că adulții se simt singuri și neputincioși, nu știu cum să procedeze când se confruntă cu situații de abuzuri care implică copii”, a declarat Mihaela Nabăr, director-executiv World Vision România.

„În cadrul proiectului, am primit informații și instrumente necesare pentru a ne asigura că atât elevii, cât și proprii noștri copii, utilizează tehnologia digitală în siguranță. Au fost abordate subiecte diverse: stabilirea regulilor și a limitelor pentru utilizarea tehnologiei, supravegherea activității online a copiilor, semnalarea și gestionarea conținutului nepotrivit care poate afecta copilul și anunțarea organelor de lege dacă este cazul. Aceste cunoștințe ne vor fi de mare folos în activitatea noastră atât ca profesori, dar și ca părinți”, a declarat Daniela Manea, directoarea unei școli implicată în proiectul JUSTinACT.

„Sesiunile la care am participat mi-au oferit informații foarte utile despre cum să fim în siguranță pe Internet, dar și în viața de zi cu zi. Nu trebuie să acceptăm orice ni se prezintă sau ni se spune în mediul online ori să avem conversații cu străinii fără să ne anunțăm părinții. Trebuie să fim atenți. Dacă avem grijă de noi, putem fi în siguranță. Dacă ni se pare ceva care ne sperie sau ni se pare anormal, putem contacta poliția la 112 sau suna la numărul copilului 119, unde ni se răspunde oricând, la orice oră”, a declarat Georgiana, elevă.

Proiectul JUSTinACT s-a defășurat din luna ma2022 până în iulie 2023, iar printre rezultatele acestuia se află:

  • Două centre deschise în județele Cluj și Vaslui, care oferă servicii de educație parentală, protecție și consiliere primară în caz de abuz.
  • 000 de ghiduri în curs de distribuire către părinți, copii și profesori.
  • 3000 de beneficiari au fost informați, au primit consiliere sau au participat la formări profesionale, printre care copii, părinți, cadre didactice, dar și specialiști din ONG-uri și DGASPC-uri.
  • Un grup de lucru creat la nivelul Guvernului României pentru a face lupta împotriva abuzurilor împotriva copiilor mai eficientă.
  • 4 ghiduri pentru creșterea nivelului de conștientizare și informare: pentru copii, părinți, profesori și jurnaliști.
  • 6 webinare cu experți din domeniul media, psihologiei, sociologiei, criminologiei la care au participat peste 100 de jurnaliști.
  • 10 situații reale de abuz asupra copiilor analizate din pespectiva jurisprudenței și practicilor autorităților.
  • 17 protocoale de colaborare încheiate cu Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC-uri).
  • 10 colaborări cu 10 ONG-uri.

Ghidul pentru jurnaliști Cum relatăm despre abuzurile sexuale care implică minori a fost realizat în parteneriat cu Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, iar ulterior a fost tradus în limba engleză și publicat pe EUROPEAN PLATFORM OF REGULATORY AUTHORITIES.

Celelalte trei ghiduri (pentru copii, părinți și profesori) au fost făcute în colaborare cu proiectul My Community – Youth Voice, desfășurat de World Vision România cu sprijinul Societe Generale Global Solution Centre. Prin același proiect, 30 de voluntari, angajați ai Societe General Global Solutions Centre, au desfășurat sesiuni pentru copii cu scopul de a le dezvolta abilităților de viață.

În anul 2022, mai mult de un sfert dintre elevii de gimnaziu și liceu din programele World Vision România au declarat că li s-au cerut fotografii nud, dar și că le-au fost trimise astfel de fotografii. În același timp, peste 17% dintre adolescenţi spun că, la şcoală, au fost atinşi într-un mod care i-a făcut să se simtă inconfortabil – în cele mai multe cazuri de către colegi. Întrebaţi de situaţiile de abuz sexual cu care s-au confruntat în general, nu doar în spaţiul şcolar, 51% au avut de-a face cu priviri insistente asupra corpului lor, 22% au fost atinși fără să fie de acord, iar 21% au fost urmăriţi pe stradă.

Proiectul JUSTinACT este derulat de Fundația World Vision România în parteneriat cu asociațiile Vedem Just și Ecpat Norvegia, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul principal al proiectului este combaterea abuzului sexual asupra copilului prin creșterea nivelului de conștientizare a publicului privind drepturile copiilor și a capacității unor segmente-cheie (profesori și părinți) de a identifica diferitele forme de abuz la adresa copiilor.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.