Ciprian Baghiu, profesor de matematică la Colegiul Național ”Costache Negruzzi” din Iași, afirmă că o bună parte dintre elevi învață această materie strict pentru examenul de bacalaureat.
Invitat de Ziarul de Iași să comenteze subiectele la proba de matematică din cadrul simulării județene a Bacalaureatului, profesoarul a declarat: ”Fără a fi neapărat greu, subiectul nu e pe un anumit șablon, așa cum sunt subiectele din ultimii 10 ani. Cred că cine l-a făcut a încercat să obțină un subiect puțin atipic, să îl scoată din tipare. Se știe faptul că, acum, o bună parte dintre elevi nu învață matematica pentru a ști matematica, ci învață niște șabloane pentru a trece examenul de Bacalaureat la matematică. E un subiect care e făcut ca să vadă dacă elevul învață în mod real la matematică, nu pe niște șabloane. Sigur că principalul scop al acestui examen tip simulare este să îi facă pe copii să își dea seama că trebuie să învețe în mod real. Eu mă îndoiesc că la examen subectul va arăta în felul acesta”.
Subiectele de la simularea examenului de Bacalaureat pot fi descărcate de aici.
Pe 11 decembrie, a început simularea examenelor naționale, la Iași. Simularea se desfășoară în condiții identice cu cele din examenele reale.
În perioada 11-13 decembrie, peste 13.000 de elevi din județ vor participa la simularea Evaluării Naționale și la simularea probelor scrise ale Examenului Național de Bacalaureat.
Simularea Evaluării Naționale se desfășoară în 166 de școli, implicând 7.663 de elevi de clasa a VIII-a. În același timp, simularea Examenului de Bacalaureat are loc în 50 de unități școlare, unde participă 5.316 elevi din clasele a XII-a și a XIII-a.
„Simularea are în vedere familiarizarea elevilor cu rigorile examenului, dar și conștientizarea acestora privind pregătirea temeinică și importanța accesării unui traseu profesional de succes”, a transmis conducerea ISJ Iași, potrivit publicației Ziarul de Iași.
Potrivit ISJ Iași, simularea examenelor naționale se desfășoară în condiții identice cu cele ale examenelor reale: supraveghere audio-video, respectarea timpului alocat, redactarea subiectului pe foi standard sau tip broșură. Totodată, pentru rezolvarea subiectelor, candidații trebuie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.
Sursă foto: Freepik