fbpx

Profesoara Lăcrămioara Bozieru: Şcoala are nevoie de reformă, însă nu în sensul suspendării examenelor sau simplificării acestora până la ridicol

 Lăcrămioara Bozieru

Educația e, ca în fiecare an pe vremea asta, cartoful fierbinte pe care şi-l aruncă unii altora autoritățile, elevii şi familiile lor, profesorii şi media. Aud tot mai agresive glasuri care cer dispariția unor materii „inutile” şi concentrarea pe ce-i util în viață; în definitiv, la ce le trebuie viitorilor adulți să cunoască istoria, care e despre oameni morți de mult timp, sau geografie când GPS-ul te poate duce din fața casei până-n Anchorage(asta-i în Alaska).

De literatură sau educație artistică nu mai spun ce inutile sunt în goana după bani.

De la stânga la dreapta catalogului, totul e util; româna corectă e datorie morală dacă vrei dreptul de a cânta „Treceți batalioane române…” când te îmbeți cu prietenii de 1 Decembrie, literatura e necesară dacă vrei în viață mai mult decât teama că „duşmanii-mi poartă pică că n-au valoarea mea”; limbile străine deschid orizonturi culturale şi posibilități de lucru la maturitate; matematica dezvoltă creierul şi formează gândirea logică; fizica te ajută să eviți penibilul credinței că pământul e plat şi pe cel al exploziei sticlei de bere în congelator; chimia nu te lasă de izbelişte când mai vine vreo pandemie şi te îndeamnă preşedintele să bei clorul de acvariu; biologia este bună să înveți ce săltărețe sunt virusurile, cum de nu mor liliecii care le poartă şi de ce poți face ciroză doar din exces de fructe, nu numai din competițiile de băut cu amicii; geografia e bună să înțelegi istoria, că doar după resurse s-au dus americanii în golful Persic, iar istoria ca să pricepi de ce când treci Carpații pătrunzi într-o altfel de Românie; disciplinele socio-umaniste sunt bune să-ți dai seama că taică-tu e coleric, dar mai ales că dobânda ta la creditul în franci elvețieni luat în Berceni depinde de ce ghiduşii mai fac bancherii americani pe Wall Street sau Assad cu Putin prin pustiurile mustind de petrol ale Arabiei(aici mai ajută istoria şi geografia); artele îți fac viața mai frumoasă ca în manele, unde de obicei e naşpa că te rod dujmanii de portofoliul personal; educația fizică te va împiedica să ajungi ca mine, un cartof pe canapea.


Nu disciplinele studiate sunt inutile, ci metodele de predare sunt revolute şi cantitatea informației descurajantă din cauza curriculelor(aici mai merge o discuție despre motivul din spatele cantității şi dificultății informației). Şcoala are nevoie de reformă, însă nu în sensul suspendării examenelor sau simplificării acestora până la ridicol. Gândiți-vă la creier ca la un jucător profesionist de tenis; nu va ajunge Nadal antrenându-se ca pentru campionatul județean dâmbovițean, ci când o va face ca pentru Roland Garros şi tot ca Nadal, un creier antrenat va face bănetul la care e obişnuit copilul să viseze. Cine l-a deprins cu visul ăsta? Eh, asta-i altă postare, că asta deja nu va fi citită de nimeni la cât e de lungă.

Text preluat de pe Facebook, cu acordul autoarei

Despre Lăcrămioara Bozieru puteți afla mai multe de aici:

Lăcrămioara Bozieru: Ce e fundamental greșit în sistemul nostru de învățământ? Minciuna.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.