Utilizarea chatboților pentru a copia la examene se răspândește. Un lector de la Universitatea australiană Deakin a descoperit că inteligența artificială a fost folosită pentru aproape o cincime din lucrările studenților, relatează The Guardian.
Din cele 54 de lucrări postuniversitare pe care le-a verificat Sally Brandon, 10 au avut „asistență semnificativă și detectabilă din partea unui bot” – cea mai mare rată din cei cinci ani în care profesoara a folosit un software pentru a detecta lucrările studenților realizate de roboți.
ChatGPT, cel mai nou chatbot devenit viral, este îngrijorător din cauza capacității sale de a evita instrumentele de detectare a plagiatului. Software-ul de verificare folosit de Brandon identifică ajutorul din partea boților, inclusiv softurile care ajută la îmbunătățirea textului generat de inteligența artificială. Brandon așteaptă acum să vadă dacă rezultatele vor fi considerate o încălcare a integrității academice.
Softul „încă învață și, cu cât ne jucăm mai mult cu el, cu atât învață mai mult. Problema este cum revizuiesc cadrele didactice lucrările de evaluare având în vedere noua tehnologie, care nu va dispărea, astfel încât să putem evalua în mod corect și precis competențele studenților”, spune Brandon.
Lectorul de la Universitatea Curtin a spus că chatbotul va „revoluționa” educația, dar pare să fie mai precis în ceea ce privește răspunsurile centrate pe SUA. Când a cerut chatbotului să răspundă la o întrebare privind un delict specific dreptului australian, au existat inexactități și referințe inventate. Profesoara i-a solicitat să descrie recentul caz al Curții Supreme privind avortul din SUA. Setul de date actual pentru care este instruit ChatGPT expiră însă înainte de pronunțarea hotărârii, așa că chatbotul și-a cerut scuze și a spus că nu a găsit niciun caz cu acest nume.
„Există niște rezultate cu adevărat uimitoare chiar și pentru academicieni, dar mă îngrijorează. Va revoluționa modul în care evaluăm studenții. Voi încerca să mă axez pe evaluările orale”, a declarat Brandon pentru The Guardian.